Afbeelding
Niels Paans

Boxen vol Bredase gezelligheid al uitverkocht voor lancering

Cultuur

BREDA - In Rotterdam vind je de Markthal, in Den Bosch de Bossche Bol en in Amsterdam de vele grachten. Maar wat is nou typisch Bredaas? Daar kwam donderdagmiddag in café Het Hijgend Hert een antwoord op.

Het Rotterdamse kunstenaarscollectief Rotganzen wilde erachter komen wat Breda kenmerkt. Al snel kwam het begrip 'gezelligheid' naar boven, waarna men een hondertal boxen vol met verschillende Bredase items samenstelde. "En die Bredase kenmerken zijn bepaald door de Bredanaars zelf. Die konden via de site stemmen wat nou typisch is voor een stad als Breda," zo vertelt Yoeri Bokstink van het collectief.

De subsidies slinken en het wordt steeds belangrijker voor culturele organisaties om commercieel te denken. Op uitnodiging van de Bredase stichting KOP startte Rotganzen daarom vol enthousiasme aan het project om hier op in te springen. 

"Wat je zoal in de doos kunt vinden is een foto van de Grote Kerk, een stukje groen van het Mastbos en een aardappel van Frituur Christ. Maar ook een tegel met daarop een klein stukje tekst uit het bekende liedje 'Als we gaan' van Guido Weijers."

De presentatie van de boxen werd gedaan door VVV-directeur Marlice Dreessen, die hoofdambassadeur van het collectief was. "Als VVV word je regelmatig benaderd door mensen die echt bezig zijn met de stad en zich graag inzetten voor iets. Alleen hoor ik niet zo snel iets van Rotterdammers als het om Breda gaat", zo vertelt ze tijdens de presentatie. "Toch ging ik met hen om de tafel en na een aantal kopjes koffie waren het we het over eens dat we dit plan tot uitvoering moesten brengen. Uiteindelijk vind ik het resultaat prachtig geworden."

Bokstink had niet verwacht dat de vraag naar de boxen zo groot zou zijn. "Alle honderd boxen waren al uitverkocht voor de lancering. Dus ik kan wel stellen dat het geslaagd is. We hebben samen gewerkt met vele sponsors die heel graag mee wilde werken. Dat maakte het werken eraan nog leuker."

Ondanks dat de dozen snel verkocht waren, belooft Rotganzen met een vervolg te komen.