Annemarie Thomas.
Annemarie Thomas. Wijnand Nijs

Annamarie Thomas neemt schaatstalenten Breda onder haar hoede

Sport

BREDA - Sinds dit seizoen is oud-wereldkampioen schaatsen Annamarie Thomas trainer van de C-selectie van de KNSB voor district Noord-Brabant, Limburg, Zeeland. Haar doel? Vanuit Breda talenten laten doorstromen naar de top. Op zoek naar de nieuwe Gianni Romme.

Thomas is geen nieuw gezicht in Breda. De Friezin is al drie jaar betrokken bij Deltalent, dat jonge topsporters wil helpen bij hun ontwikkeling. Toch wordt ze nog steeds aangesproken alsof ze nieuw is. “Terwijl ik hier bijna op de Bredase baan woon”, grapt de 44-jarige trainster.

Zelf fanatiek trainen doet ze niet meer en ook het trainen van een commerciële ploeg is niks voor haar. Alhoewel... “Drie jaar geleden was ik ook heel stellig dat ik geen trainster wilde worden, toch heb ik een opleiding gedaan en sta ik nu langs de baan.” Ze combineert dat met haar werk bij Deltalent, waarbij ze clinics geeft aan onder meer basisscholen. “Om op die manier nieuwe kinderen bij de sport te betrekken.”

Over haar toekomst heeft ze geen twijfel: ze houdt het bij haar huidige rol. “Ik lag vannacht al wakker van een rijder die constant teveel verzuring heeft in zijn benen. Deze leeftijd vind ik heel leuk”, vertelt ze, verwijzend naar de 14 en 15-jarigen die ze nu onder haar hoede heeft bij het gewest BLZ.

Binnen het talentenprogramma van Deltalent begeleidt ze nog eens 25 jonge kinderen. Die schaatsers én die uit de C-selectie waaien als het goed is uit naar de verschillende selecties en uiteindelijk de commerciële topteams. En talent is er, weet Thomas. “De nieuwe Ireen Wüst zie ik hier nog niet, maar de nieuwe Gianni Romme wel. In de C-selectie zitten een paar rijders die landelijk mee kunnen met de beste, dat hebben ze in de eerste wedstrijden van het seizoen al laten zien.”

Het enthousiasme bij de schaatsers is er. Soms moet ze zelfs op de rem trappen. “Ze moeten nu niet goed zijn, maar als ze 20 zijn, dat probeer ik ze dan duidelijk te maken. Schaatsen is veel op tv, ook de training, dus ze zien ook dat iemand met veel kilo’s squad”, aldus de trainster. Dat kan tot teveel enthousiasme leiden. “Daar wijs ik ze dan op. Die kinderen weten wel wat ze ervoor moeten doen.”

Ze moeten nu niet goed zijn, maar als ze 20 zijn, dat probeer ik ze dan duidelijk te maken

Thomas benadert haar werk in Breda vanuit haar topsportbenadering. “Soms is er een extra dweil nodig voor een training om het ijs goed te houden, dan geef ik dat door aan de ijsmeesters” Een ander voorbeeld: “Het dak lekte voorafgaand aan het seizoen. Daar blijf ik op hameren dan. De samenwerking met de mensen van Optisport is super, zij zorgen er ook voor dat we goed kunnen trainen.”

Dertien jaar na de opening ontstaat er een basis voor topsporters uit de regio, mede dankzij Deltalent. Maar daarmee is Breda er nog niet, weet Thomas. “Komend jaar moeten wij één van de Regionale Trainingscentra (RTC) worden, want dan krijg je ook ondersteuning vanuit KNSB.” De schaatsbond wijst vijf van die trainingscentra aan in het land. “Die trainingscentra moeten het gat vullen tussen de basis en de profploegen, dat is een groot gat.”  

Maar ook totdat het RTC naar het zuiden is gehaald, gaat Thomas door met haar missie om schaatsen te promoten. Net als bij de open dag, onlangs. “Daar waren weer 200 mensen meer dan vorig jaar. Dat vind ik top.”