Afbeelding
Boemeldonck

Vijftigste prins van Boemeldonck bestijgt zijn troon

Cultuur

BREDA - Wie wordt de 50e prins van Boemeldonck? Dat wordt  vrijdag 13 november om elf voor elf in de SKOPP-zaal van De Drie Linden in Prinsenbeek bekend. Voor Boemeldonck is dit tevens de officiële start van het carnavalsjaar.

Prinsenbeek staat vanaf 21.00 uur in het teken van carnaval. De avond begint met de verkiezing van het Boemeldoncks Carnavalslied 2016. De drie finalisten, Coen en Teun, De 3 jees en Edwin Foesenek, strijden om de titel ‘Karnavalslied 2016’.

Na deze finale wordt het complete gevolg van de Prins bekend gemaakt, met de hofkapel, de zeven nieuwe dansmarietjes, de Raad van Elf met één nieuw lid en het kleine gevolg van de Grootvorst. Deze wordt plechtig geïnstalleerd en daarna op de ton door de zaal rondgedragen.

“De Boemeldonckers kunnen, met een nieuwe Prins in hun midden, beginnen aan het feest der verbroedering”, meldt Ton de Peijper, SIK van de BAK van Boemeldonck. Zaterdag is er de BAK-fietstocht waar alle carnavalsclubs een rondgang maken langs de Beekse horecazaken. De afgevaardigden van de clubs hebben dit jaar gekozen voor het thema ‘Scheve Schaatstocht’.

Rond 17.15 uur wordt zaterdag de pomp op de Markt drooggelegd, als symbool van het afscheid van het water. Vanaf nu drinken we alleen nog bier”, vertelt De Peijper. Hierna is de prijsuitreiking van de BAK-fietstocht.

Prinsenbeek viert de prinsenzitting altijd op de vrijdag die het dichtst bij 11 november ligt. In dit geval dus twee dagen later.