Afbeelding
Tessa Gorissen

Alternatieve leerweg voor Leerlingen Onze Lieve Vrouwenlyceum

Algemeen

BREDA - Vanaf volgend schooljaar kunnen leerlingen van de havo-bovenbouw van het Onze Lieve Vrouwenlyceum (OLV) de International Business School (IBC) volgen. Donderdagmiddag gaf  burgemeester Depla het startsein voor de nieuwe leerweg bij de school.

In het International Business College kunnen leerlingen van 4 havo ervoor kiezen om binnen het Economie&Maatschappij profiel te kiezen voor een alternatief leertraject, zo maakt projectleider Patrick van den Berg duidelijk. Leerlingen volgen hierbij 80% van de tijd reguliere lessen, de overige 20% gebruiken om meer ervaring op te doen, geheel in lijn van de naam van de initiatiefnemers van deze onderwijsvorm: 20-80learning

Leerlingen maken onder andere kennis met psychologie, presentatietechnieken, boekhouden, gastvrijheid en etiquette. Ook richten zij een eigen bedrijfje op. “Zo maken zij kennis met de werkwijze van het hbo en kan de leerling zijn ervaring inzetten bij de keuze van een vervolgstudie.” De nieuwe methode moet motivatieproblemen bij havisten verminderen. En dat werkt, stelt Van den Berg. "Het slagingspercentage neemt toe en daarnaast neemt de uitval in het eerste jaar hbo af van 35% naar 12%." 

Lindy van der Ham, initiator van de alternatieve leerweg, die begon bij het Willem van Oranje College in Waalwijk, vertelt over de gedachte achter deze methode van onderwijs. “Voorsprong leren is kansen creëren.”

Tot slot geeft burgemeester Depla de International Business College samen met Justin Goetzee, algemeen directeur van NAC. “Mag ik ook kiezen voor 80% leren en een dag vrij?” Daarna ondersteunt hij het belang van het traject. “Er is een verbinding met lokale bedrijven en daarmee ook de verbinding met onderwijs. Prachtige resultaten.” En met een knal en confetti wordt het traject afgetrapt.