In de straat is de gewelddadige aanslag op een 63-jarige Bredanaar het gesprek van de dag. Burgemeester Paul Depla kwam met buurtbewoners praten.
In de straat is de gewelddadige aanslag op een 63-jarige Bredanaar het gesprek van de dag. Burgemeester Paul Depla kwam met buurtbewoners praten. Hanneke van Bokhoven

Heuvel beleeft week die wijk lang gaat bijblijven

Algemeen

HEUVEL – De bewoners in de Heuvel zijn deze week flink opgeschrikt door een reeks aan gewelddadige incidenten. Een overzicht van een onwaarschijnlijke week voor de Heuvel, een week die we wijkbewoners lang zal bijblijven.

Het begint dinsdagavond. Snackbar Pink Panther aan het Nolensplein krijgt bezoek van twee gemaskerde mannen, het blijkt een overval. Een van hen dreigt met een vuurwapen. Ze eisen geld en vluchten daarna met een geldbedrag. De politie begint meteen met een zoekactie en zet een deel van de wijk af omdat vermoed wordt dat de daders zich nog in de omgeving bevinden. Daarbij komt ook een speurhond in actie. De overvallers hebben volgens de politie een Noord-Afrikaans uiterlijk. Het gaat om twee jonge daders van vermoedelijk 14 of 15 jaar.  Ze zijn nog niet aangehouden.

Woensdagochtend. Deel twee van deze horrormidweek. Alarm bij de Zeeman aan de Rijpstraat in de Heuvel, bij het Dr Struyckenplein.  Ook dit blijkt een gewapende overval met een pistool te zijn. Personeel van de zaak wordt verrast rond 09.30 uur. De dader weet een onbekend geldbedrag buit te maken,  vlucht te voet vanaf het pand aan de Rijpstraat. Signalement? De dader draagt een donkerblauw joggingpak en een cap op zijn hoofd. Ook bij dit incident is de politie nog op zoek naar de dader.

Woensdagavond. Rond 22.30 uur klinkt een enorme knal die de buurt opschrikt. De explosie, want dat is het, wordt tot in de verre omgeving gehoord. Het blijkt om een aanslag aan het Thorbeckeplein te gaan. Bij een explosie in of bij een auto, raakt een 63-jarige man uit Breda zwaargewond. Het slachtoffer is een bekende van politie en justitie, zo maakte de politie donderdagmiddag bekend. Meerdere huizen en auto's raken beschadigd. Acht bewoners kunnen niet in hun huis overnachten. Zij vinden bij familie, vrienden of via de gemeente Breda onderdak.

Het blijkt nog gekker te kunnen. Donderdag blijken in het huis waar het slachtoffer een avondje heeft gekaart explosieven te zijn gevonden. De 69-jarige bewoner van de woning wordt aangehouden. Zijn rol? Onduidelijk. Politie en justitie onderzoeken de zaak. Feit is wel dat de buurt opnieuw op stelten staat. Twaalf woningen worden ontruimd, de EOD brengt de onstabiele explosieven aan het begin van de avond tot ontploffing.

Burgemeester Depla noemt de gebeurtenissen van woensdagavond onacceptabel. "Het is ongerijpelijk en onbeschrijfelijk dat mensen die elkaar aandoen", stelt hij donderdagdagavond als hij met vertraging zijn entree maakt bij de raadsvergadering. Depla spreekt maandag 16 november met politie, justitie en burgemeesters uit de directe regio van Breda over de recente gewelddadige incidenten in de regio.