Het bereiken van het hoogste punt van Gasthuyspoort werd woensdag 18 november gevierd.
Het bereiken van het hoogste punt van Gasthuyspoort werd woensdag 18 november gevierd. Wijnand Nijs

Gasthuyspoort bereikt haar hoogste punt

Economie nieuwbouw

BREDA -  Enkele tientallen toekomstige bewoners wurmden zich woensdagmiddag een weg door het voormalige pand van de sociale dienst aan de Vlaskzak, op naar de bovenste verdieping van wat nu de Gasthuyspoort heet. Bouwer Maas-Jacobs vierde het bereiken van het hoogste punt van dit transformatieproject. Samen met wethouder Alfred Arbouw hees directeur René Maas de vlag.

Arbouw nam dinsdagmiddag samen met het grootste deel van het college al een kijkje in het pand. Daarbij werd hem al duidelijk dat de bewoners een uniek uitzicht hebben, zeker diegenen die kijken richting de Grote Markt. "Wat een geweldige plek en wat een kwaliteit komt hier op een fantastische historische plek", sprak Arbouw de bewoners toe, refererend aan de oude stadspoort waarop de Boschstraat uitkwam. "Het is hier al vanaf 1246 bewoond."

Hij noemde het project een goed voorbeeld van het herbestemmen van gebouwen. “Het zorgt voor een stedenbouwkundig en architectonische kwalitatieve afronding van de Oostflank in onze historische binnenstad.”

Gasthuyspoort is de naam van de transformatie van de voormalige kantoorgebouwen van de Sociale Dienst. In totaal komen daar 33 appartementen en 6 ruime ‘Pakhuyswoningen’. Verder worden er 5 woningen aan een hofje gerealiseerd. Arbouw refereerde aan de transformatie, zoals ook René Maas dat deed. "Hadden we niet moeten slopen, dat hebben we weleens gedacht. Maar dan hadden we nooit deze appartementen gehad. Het is net als bij het verbouwen van een oud huis, je ontdekt telkens verrassende hoekjes." 

Arbouw: "Dit is voor ons een voorbeeld hoe je bestaande gebouwen kunt hergebruiken. Voor u heeft dat als voordeel: de hoge plafonds", verwees hij naar de 4 meter hoge ruimtes. Iets dat Maas ook al had aangehaald. "Dan waren we waarschijnlijk van het bouwbesluit uitgegaan."

Al deze appartementen en woningen zijn al verkocht. Het is de bedoeling dat de appartementen, en de 1500 vierkante meter aan winkels en horeca op de begane grond, rond de zomer van 2016 worden opgeleverd. En die deadline wordt gehaald, aldus René Maas, directeur van Maas-Jacobs: “De werkzaamheden liggen op schema zodat de Oostkant van de binnenstad komend voorjaar weer haar authentieke en historische uitstraling terug krijgt.”

Op het dak van het appartement kijkt een groep toekomstige bewoners hoe de wethouder en de ontwikkelaar de vlag hijsen. Onder hen ook de eigenaren van het penthouse, Jan van Gurp en Jacques Geenen. "We hebben ook naar bestaande bouw gekeken, maar daar had je niet deze buitenruimte", vertelt Van Gurp. Vanaf komende zomer hebben de twee de beschikking over zestig vierkante meter terras. "En dat wilden we." Dat ze eigenaar worden van dit appartement is toeval. "Het was eigenlijk al vergeven, maar het kwam terug. We hadden geluk, want we wilden eigenlijk alleen dit pand."

Gasthuyspoort kent nog een tweede fase, aan de andere zijde van de Catharinastraat. In het voormalige Hendriks-gebouw komen 19 luxe appartementen. Ook daar gaat de verkoop voorspoedig. Voor dertien is het koopcontract gesloten.