Het kantoor van Laurentius.
Het kantoor van Laurentius.

Laurentius wacht op juiste moment voor claim tegen oud-directeur

Economie

BREDA - Woningcorporatie Laurentius wacht op het juiste moment voor het starten van een civiele zaak tegen voormalig directeur Walter Vermeulen. Dat geeft een woordvoerder van de corporatie aan.

“De intentie om een procedure te starten is er inderdaad”, stelt de woordvoerder van Laurentius namens de directie.  “Of, wanneer en hoe we een procedure starten, dat overleggen we met onze juristen. We wachten op een goed moment om onze belangen en die van onze huurders te behartigen. Dat is nog niet duidelijk.”

Afgelopen week meldde BNDeStem dat Walter Vermeulen en het Openbaar Ministerie een schikking zijn overeengekomen waarmee hij een zogenoemde ontnemingsvordering intloopt. De schikking zegt niks over het verdere verloop van de rechtszaak tegen de voormalige directeur, noch over de mogelijkheden voor een civiele procedure.

Vermeulen wordt ervan verdacht de corporatie te hebben benadeeld bij verschillende vastgoedtransacties tussen de corporatie en Wildhage. Daar zou sprake zijn van een ABC-transactie, waarbij een of meerdere panden op een dag worden aangekocht en doorverkocht met een onverklaarbare waardestijging. Met dit soort transacties zou Vermeulen de corporatie ernstig hebben benadeeld.

Laurentius deed begin 2013 opnieuw aangifte tegen Vermeulen. Toen beschuldigde de corporatie hem van deelname aan een criminele organisatie, en tevens van fraude en oplichting, witwassen, belastingontduiking en omkoping. Vermeulen werd op staande voet ontslagen.  

De corporatie kwam begin 2012 in het vizier van de minister, die Laurentius onder toezicht plaatste. 21 mei 2012 werd Vermeulen aangehouden. Sindsdien bouwt het OM aan een zaak tegen hem en enkele medeverdachten, onder wie de directeur Wim Snoeren van Wildhage.