Ongezouten Peper in actie.
Ongezouten Peper in actie. Ongezouten Peper

Ongezoutenpeper brengt improvisatietheater naar Breda

Cultuur

BREDA - Tien improvisatieacteurs brengen onder de naam Ongezoutenpeper improvisatietheater naar Breda. De tien hebben vooralsnog drie voorstellingen gepland staan in de Grott. 19 december is de eerste voorstelling, geregisseerd door Hetty Heyting.

“Die eerste voorstelling gaat over een straat waar drie families wonen en waar dan van alles gebeurt”, vertelt Robin Tollenaer, die samen met Wendie Metsaars aan de basis stond van de groep.

“We kennen elkaar eigenlijk allemaal van de impro-academie in Amsterdam, waar Hetty Heyting ook les geeft”, licht Tollenaer toe. Een aantal spelers maakt ook deel uit van Allure Theatersport uit Breda. “Dat vonden we allemaal zo gaaf en zo leuk dat we  leuke spelers hebben gezocht en we hiermee zijn begonnen.”

Ongezoutenpeper  onderscheidt zich van Allure Theatersport door de lengte van de stukken. “Allure doet meer de scenes van vijf minuten, gericht op de lach, zoals je ze ook kent van de Lama’s. Op de impro-academie ontdekten we dat je ook stukken van een uur of langer kunt improviseren, waarbij je niet altijd meteen de grap hoeft te zoeken. Je kunt mooiere thema’s aansnijden en wat meer de diepte in gaan.” Is dit dan bloedserieus? “Dat is overdreven gesteld. Er valt genoeg te lachen.”

Al gaat het om improvisatietheater, helemaal onvoorbereid is het niet. “De structuur van een voorstelling oefenen we wel mee, maar welke rol je hebt dat hoor je pas op de avond zelf. Daarbij maken we ook gebruik van suggesties die op dat moment door het publiek worden aangedragen.” Inmiddels staan drie avonden gepland, waarvan bij de eerste twee het onderwerp al duidelijk is. “De derde weten we zelf ook nog niet waar ie over gaat.”

Het is de bedoeling dat de drie voorstellingen een vervolg krijgen. “Het enthousiasme is er in elk geval.”