foto Flickr
foto Flickr

Breda wil meer controle over wiethandel

Algemeen

BREDA - Breda wil de rol van criminelen in de cannabisketen terugdringen. Dit blijkt uit de nieuwe softdrugsnota van het College van B en W. Daarbij zou de stad het liefst ook kiezen voor gereguleerde wietteelt. Zolang dat niet is toegestaan blijft Breda hiervoor lobbyen.

In de nieuwe nota blijft er veel aandacht voor bestrijding van criminele activiteiten. Dat houdt in repressie op de illegale straathandel door dealers, runners en wiettaxi’s en het controleren van illegale verkooppunten; waarbij de burgemeester een pand kan sluiten. Het uiteindelijke doel is wat burgemeester Depla, verantwoordelijk voor de veiligheid in de stad, een gesloten cannabisketen noemt.

Breda houdt vast aan 8 coffeeshops, maar streeft wel naar een betere spreiding van de shops over de stad. “Vanuit volksgezondheid is er prioriteit op de controle dat in de coffeeshops geen harddrugs worden verkocht en geen cannabis aan minderjarigen”, aldus de gemeente in een persbericht.

Bij de handhaving ligt er minder nadruk op de toegestane handelsvoorraad van 500 gram. Het I criterium - alleen personen met een Nederlandse ID mogen wiet kopen - blijft gehandhaafd.

Ook de productie van hennep wordt bestreden. Dit geldt voor de hele keten van kwekers tot en met de toeleveranciers van illegale productie. Hiervoor wil Breda voldoende capaciteit vrijmaken bij de politie. “De hennepteelt is een enorme criminele bedrijfstak geworden en ondermijnt onze samenleving. De bestrijding daarvan en het ‘decriminaliseren’ van de coffeeshops verlangt een scheiding van de gereguleerde verkoop van de illegale productie”, valt te lezen. Gebruikers, verkopers en producenten kunnen rekenen op extra aandacht..

Breda laat weten extra te gaan controleren op dealers die wiet aan minderjarigen verkopen. Daarnaast wil de gemeente het risicovol gebruik van cannabis bestrijden door voorlichting te geven. “Voorlichting moet leiden tot bewustwording van de risico’s van gebruik op jonge leeftijd. Wie toch gebruikt, moet weten waar je dat veilig kunt doen. In de gedoogde coffeeshop,” zo laat de gemeente weten.

Het college van B en W bespreekt het voorgestelde beleid met de raadscommissie bestuur in januari 2016.