Afbeelding

Dijkhuizen wil NAC professionaliseren: ‘Cultuur moet veranderen’

NAC

BREDA - Marinus Dijkhuizen is de nieuwe trainer van NAC Breda. Maandagochtend is hij gepresenteerd op het trainingscomplex in Zundert. Dijkhuizen wil voor een cultuuromslag zorgen in Breda. “Het moet allemaal een stuk professioneler. De faciliteiten zijn er en het plan nu ook.”

Vier weken geleden stort de wereld even voor hem als hij wordt ontslagen werd Brentford in Engeland. “En nu zit ik hier als trainer van NAC. Het is de wondere wereld van het voetbal”, begint hij zijn praatje. “Ik was in shock toen en NAC belde vrij snel of ik interesse had om op gesprek te komen. Natuurlijk heb ik toen even getwijfeld. Is dit het juiste moment wel? Het was niet zo dat ik per se gelijk weer aan de slag wilde. Het moet goed voelen.” Ook de rommelige situatie waarin NAC zich al jaren bevindt heeft meegespeeld in zijn keuze. “Maar ik ben iemand die liever in kansen denkt, dan dat hij alle bedreigingen gaat opsommen.”

Dijkhuizen tekent een contract voor de rest van dit seizoen en het daar op volgende. “Dat was voor mij een belangrijk punt tijdens de onderhandelingen, omdat ik ergens naar toe wil werken. Ik ben eerder iemand van de lange termijn.” Toch is het doel op de korte termijn duidelijk: zo snel mogelijk terugkeren naar de eredivisie. “Maar dat is niet zo simpel. Ik denk dat besef bij NAC de afgelopen weken ook is ingedaald.”

Op de lange termijn wil Dijkhuizen de club professionaliseren. “Er moet een cultuuromslag komen bij NAC. Op dit moment is het te veel bier drinken en gezellig doen. Nou hou ik daar ook wel van, maar het is niet de aanpak voor een profclub.” Overigens doelt hij daar niet mee op de supporters, want dat die bier drinken en gezellig doen op de tribune is alleen maar geweldig, vindt hij. “Alleen merk je dat die cultuur er ook intern is ingeslopen. Dat kan en mag niet.”

En dus gaat er veel veranderen de komende tijd. “Neem het voedingsaspect. In mijn tijd als voetballer was een vetpercentage van 15% prima. Nu moet je helemaal afgetraind zijn en onder de 11% zitten. Door beter te letten op voeding en bijvoorbeeld extra kachttraining kun je dat bereiken.”

Stap voor stap moet er gewekt worden aan een topsportklimaat. “De faciliteiten zijn er. Zowel hier in Zundert als bij het stadion.” Nu moet dat verder worden uitgebreid. “Het zou bijvoorbeeld een goede ontwikkeling zijn als er een full-time videoanalist komt.”

Na de persconferentie stapt Dijkhuizen voor het eerst het trainingsveld op in een NAC-outfit. Veel doet hij nog niet. De training wordt geleid door het duo Eric Hellemons en Rob Penders. Dijkhuizen is druk aan het observeren en heeft tot vrijdag om na te denken hoe hij het team neer wil gaan zetten. Dan zit hij op de bank in Oss waar NAC om 20:00 uur aftrapt tegen FC Oss.