Jaap Korteweg, De Vegetarische Slager.
Jaap Korteweg, De Vegetarische Slager. Bart Homburg

Vegetarische Slager haalt 2,5 miljoen euro op voor Bredase fabriek

Algemeen

BREDA - De Vegetarische Slager heeft 2,5 miljoen euro opgehaald via crowdfunding voor een fabriek in Breda. Jaap Korteweg, oprichter van de Vegetarische Slager, is ontzettend blij met dit succes. “Bizar. We hadden verwacht ongeveer op 250.000 te zitten nu.”

Oorspronkelijk was het idee om mensen tot en met 4 december te kans te geven te investeren in de bouw van de fabriek. “Maar de belangstelling was zo groot. Alles is uitverkocht.” 4.999 obligaties werden er in totaal verkocht aan 671 personen.

De obligaties hebben een looptijd van zeven jaar met een rente van 5 procent. “We hadden verwacht nu op 250.000 euro te zitten. Als we dan uiteindelijk op één miljoen ware geëindigd was het al een enorm succes gewist. Wat er nu is gebeurd is heel bijzonder.”

Aanstaande zondag is er een officiële kick-off. Tijdens dat evenement zullen er zo’n vierhonderd man aangwezig zijn. “Mensen krijgen de plannen voor de toekomst te horen en er zal een demonstratie zijn over vegetarische producten met de structuur van biefstuk”, vertelt Korteweg. Onder de 400 genodigden zitten fans, investeerders, bloggers en een aantal BN'ers.

Begin volgend jaar gaat de bouw van start. Het is de bedoeling dat de fabriek zo’n 50 miljoen maaltijden per jaar gaat maken. “Je merkt dat er ontzettend veel belangstelling is voor de vleesvervangers.” Het nieuws van de afgelopen dagen rondom vlees heeft daar maar geringe invloed op gehad denkt Korteweg. “Ook daarvoor was de vraag enorm.”