In de Haagse Beemden is vrijdag 's middags en in het begin van de avond op verschillende plaatsen gezocht naar een hennepplantage.
In de Haagse Beemden is vrijdag 's middags en in het begin van de avond op verschillende plaatsen gezocht naar een hennepplantage. Perry Roovers/SQ Vision

Integrale hennepaanpak nog niet naar andere wijken

Politiek

BREDA - De gemeente Breda gaat de manier waarop in de Haagse Beemden afgelopen vrijdag en zaterdag gezocht werd naar hennepplantages vooralsnog niet toepassen in andere delen van de stad. Dat geeft burgemeester Depla aan in een reactie op de resultaten van deze aanpak.

Vrijdag en zaterdag gingen medewerkers van de gemeente in samenwerking met Enexis, brandweer, politie en Openbaar Ministerie deur aan deur bij zo'n vierhonderd huizen in de wijk Muizenberg in de Haagse Beemden. Deze aanpak betrof fase één van een pilot, aldus de burgemeester.  “De gemeente wil nu in fase twee verder in gesprek gaan met bewoners die hebben aangegeven betrokken te willen blijven bij deze pilot en met bewoners die zelf ervaringen hebben met het melden van onveilige situaties in hun buurt.”

Breda gaat daarbij de hulp inroepen van bestaande netwerken als buurtpreventie. De gemeente wil daarbij graag dat bewoners verantwoordelijkheid nemen voor veiligheid in hun eigen woonomgeving, aldus Depla. “Dat kan door alert te zijn in de eigen straat, bijvoorbeeld door ongebruikelijke situaties te melden. Daarover gaat de gemeente graag verder in gesprek met bewoners.” De pilot wordt in januari afgerond met een veiligheidsmarkt.

Volgens Depla was de actie succesvol. “De Gemeente Breda kijkt met een positief gevoel terug op de actie van afgelopen weekend. Het belangrijkste doel van de actie was om in contact met bewoners te komen over veiligheid en de risico’s van brandgevaar door de aanwezigheid van hennepkwekerijen in de buurt. Dat is uitstekend gelukt.”

Uit de reacties van de buurtbewoners proefde hij vanuit de wijk een waardering voor de aandacht vanuit gemeente, politie en brandweer voor het thema. “Tegelijkertijd hebben we die veiligheid concreet kunnen verbeteren door enkele onveilige situaties rondom verkeerd aangelegde elektriciteitsnetwerken te beëindigen en enkele hennepplantages te ontmantelen.”

Dat in deze de pilot voor Muizenberg werd gekozen, komt doordat het volgens de gemeente een ‘gemiddelde’ wijk in Breda is. “Over deze wijk bestaat weinig informatie als het om veiligheid in algemeen gaat. De aanpak in deze pilot is gericht op het vergroten van de oplettendheid van bewoners rondom het thema veiligheid, waaronder de gevaren van illegale hennepteelt in hun wijk. In die aanpak moet je durven experimenteren.”

Volgens de burgemeester lukt dat alleen als bewoners, gemeente en partners goed met elkaar samenwerken. “Want samen maken we stad veilig.”