Hans Smulders en Joost Gielen.
Hans Smulders en Joost Gielen. Wijnand Nijs

Nieuwe TD NAC Smulders: ‘Rust komt met consistent beleid’

NAC

BREDA - Nieuwe technisch directeur Hans Smulders begint per 1 december bij NAC. “Voor het begin van het transferwindow”, vertelt voorzitter Joost Gielen. “Dat was voor NAC belangrijk.” Maar daaruit kun je niet concluderen dat NAC in de winter spelers gaat halen. “Daar ben ik niet mee bezig”, vertelt Smulders.

NAC is voor de 51-jarige oud-profvoetballer de volgende stap in zijn carrière, zo verwoordt de Eindhovenaar het woensdagmiddag. Acht jaar was hij actief bij FC Eindhoven als technisch manager, een functie die niet bestond voordat hij hem ging uitoefenen. “Ik heb dat daar vormgegeven.” Eerder was hij al hoofd scouting en ook jeugdtrainer bij de FC.

Bij Eindhoven wordt gewerkt vanuit een technisch plan, waaraan ook in slechte tijden wordt vastgehouden. “Met elkaar probeer je dat te verbeteren, door eraan te schaven. Dat is een continu proces.” Bij NAC heeft dat eraan geschort, concludeert de komende man. Of, zoals hij het zegt: “De keuzes in het verleden hebben er niet toe geleid dat NAC eredivisie is blijven spelen.”

Ook Gielen erkent dat het technisch beleidsplan is blijven liggen. “Sinds het aantreden van de nieuwe Raad van Commissarissen is twee jaar veel energie gaan zitten in het behoud van de club, die anders niet meer had bestaan. We hebben dat laten liggen met zijn allen, dat kun je concluderen.”

Afgelopen zomer werkte Tim Gilissen aan een concept technisch plan. Dat kan de basis zijn voor Smulders, maar dat hoeft niet. “We kiezen voor de lange termijn, vandaar ook de keuze voor een contract voor onbepaalde tijd”, aldus Gielen.

Die lange termijn staat ook Smulders voor ogen. “Het belangrijkste is: krijg je alle neuzen dezelfde kant op.” Bang voor onrust, toch een kenmerk van NAC, is hij niet. Smulders is na Jeffrey van As, Graeme Rutjes en Robert Maaskant de vierde technische man in iets meer dan twee jaar tijd. Die rust komt. “Als je consistent beleid voert.”

In de aanloop naar het aanvaarden van zijn arbeidscontract sprak Smulders twee keer met de nieuwe trainer Marinus Dijkhuizen. Een keer telefonisch en een keer wat langer face-to-face. “Het belangrijkste is dat er een klik is. Ik heb mijn werkwijze uitgelegd, waarin ik werk met piketpaaltjes waarbinnen de technische staf werkt, samen met de medische staf en de opleiding. Eerlijkheid vind ik belangrijk.”

De doelstelling van trainer en technisch directeur komen overeen. Op korte termijn promoveren en op lange termijn een stabiele club neerzetten. En spelers halen in de winterstop is daarbij niet aan de orde. “Ik zie de potentie die er is bij NAC.” Daar is meer uit te halen. “Vaak zie je dat er veel energie in het scouten van een speler gestoken wordt, maar het gaat er om hoe ga je met een speler om als ie er is. Je moet investeren in je spelers, jongens moeten zich ontwikkelen.”