Afbeelding
Smakelijk Breda

Smakelijk Breda: Pizza Calzone bij Da Attilio

Blog

Foodblogger Dex Bos neemt voor Smakelijke Breda al meer dan een jaar wekelijks de proef op de som bij de Bredase horeca. Lunch, diner of zelfs ontbijt, Bos test de kaart. BredaVandaag plaatst wekelijks een blog. Deze week: Pizza Calzone bij Da Attilio.

Toen Attilio Briganti in 1976 een Italiaans restaurant opende op de Grote Markt had hij waarschijnlijk nooit kunnen vermoeden dat 30 jaar later Da Attilio nog steeds een succesformule zou zijn. De authentieke sfeer die het ongewijzigde interieur uitstraalt, wordt daarom gekoesterd.

Da Attilio heeft naast pasta’s en pizza’s diverse vlees- en visgerechten en lunchgerechten op de menukaart. Bij mijn bezoek aan het oudste Italiaanse restaurant van Breda beginnen  mijn tafelgenote en ik met burro alle spezie e tapenade (4,50 euro), oftewel brood met kruidenboter en twee tapenades.

Voorgerecht
Ook het voorgerecht deel ik met mijn tafelgenote: antipasto mist (11,50 euro). Het bord is gevuld met verschillende Italiaanse vleeswaren, Parmezaanse kaas en groene en zwarte olijven. De vleeswaren op het bord zijn prosciutto, salami Napoli, salami Calabrese en coppa di parma. Allemaal even lekker, al springt de salami Calabrese eruit door de pikante smaak!

Hoofdgerecht
Als hoofdgerecht ga ik voor de pizza calzone (12,50 euro). Dit is geen gewone ronde pizza maar een dichtgevouwen exemplaar. De calzone komt uit het zuiden van Italië en betekent letterlijk broekspijp. De calzone is overgoten met huisgemaakte en smakelijke bolognesesaus en gevuld met tomaten, kaas, ham, salami, champignons, paprika en uien. Je snapt ‘m al: deze pizza vult je hongerige maag, daar hoef je niet bang voor te zijn! Ook lekker is het huisgemaakte deeg. Het deeg is niet heel krokant en hierdoor fijn om te eten.

Dessert
Hoewel de calzone goed vult, wil ik toch nog graag een dessert! Zit je bijna vol, maar nog niet helemaal, dan is de panna cotta (6 euro) een aanrader! Dit Italiaanse toetje betekent letterlijk ‘gekookte room’, is lekker licht en fris en wordt op smaak gebracht door een bosvruchtensaus. Daarbij drink ik een limoncello met ijs (4,20 euro). Deze Italiaanse likeur is gemaakt van citroen en is ideaal om het eten te laten zakken.

Conclusie
Bij Da Attilio op de Grote Markt kun je toegankelijk Italiaans eten tegen een scherpe prijs. De pizza calzone met huisgemaakte pizzadeeg en huisgemaakte bolognesesaus is royaal gevuld: een aanrader!