Afbeelding

Wijkraad Stadshart/Valkenberg wil aanpak geluidsoverlast

Algemeen evenementen

BREDA - Wijkraad Stadshart/Valkenberg vraagt om herziening van het beleid rondom geluidsoverlast in de binnenstad. De wijkraad wil duidelijkheid van de gemeente als het gaat om maatregelen. Eerder deze week overhandigde de wijkraad daarom de notitie ‘Leven in de binnenstad’ aan wethouder Van Lunteren.  

Wijkraad Stadshart stelt dat er nog altijd klachten binnenkomen over het geluid van evenementen en de stapavonden. Het gaat hierbij volgens de raad deels om vermijdbaar lawaai, zoals het afvoeren van lege flessen met een winkelwagentje of vuurwerk afsteken. Ook te luide muziek zorgt voor ergernis bij de binnenstadbewoners.

Opvallend is ook volgens de wijkraad dat de laatste gemeentelijke nota feestregels uit 2003 stamt. “Alsof er sinds die tijd geen Glazen Huis, Dancetour en andere in de binnenstad zijn neergestreken.”  De evenementennota van de gemeente is sowieso een aandachtspunt van de Wijkraad.

De wijkraad ziet een mogelijke oplossing in het verplaatsen van evenementen die het geluidsniveau van 75 decibel overschrijden naar een binnenlocatie. Ook geluid van binnenactiviteiten dat naar buiten lekt is een doorn in het oog van de wijkraad, die daarnaast pleit voor zo snel mogelijke reactie van de gemeente op klachten.

De wijkraad is er van overtuigd dat de overlast niet alleen afhankelijk is van het soort geluid, maar ook van de omgeving. De raad wil daarom een locatiebeleid zien van Breda, waarin een aantal evemenentenlocaties is benoemd. Voorbeelden van toegewezen locaties zijn de Havermarkt, de Haven, Halstraat, Kasteelplein en het Valkenberg.

In de notitie plaatst de Wijkraad vraagtekens bij de regeling rondom de sluitingstijden van evenementen. Voor de meeste evenementen geldt een eindtijd van 23.00 uur, maar voor een aantal grote evenementen, zoals Jazz Festival, geldt een tijd van 01.00 uur. “Het ontgaat ons volledig waarom daar uitzonderingen op gemaakt zouden moeten worden.”

De wijkraad ziet de gemeente het liefste het voorbeeld van andere gemeenten, zoals Den Bosch of Maastricht, volgen. Hier zijn al maatregelen getroffen. “Zowel in Maastricht als Den Bosch zijn bewoners niet onverdeeld gelukkig met het toenemende aantal evenementen, maar wel over de manier waarop serieus werk gemaakt wordt van het handhaven van gemaakte afspraken.”

Of er hierdoor ook minder evenementen in Breda plaats gaan vinden, is niet duidelijk. De gemeente zegt namelijk dat deze het stadsbeeld van Breda verbeteren. Een punt waar de wijkraad grondig aan twijfelt, gezien de daling van het bezoekersaantal aan de Bredase binnenstad.