Afbeelding

Recept van de week: Paprikapasteitjes met ragout

Blog

Groenten van het seizoen, groente en vlees uit de regio, bewust gekozen en bewust gekweekt met respect voor de omgeving. Niet wat van ver komt is lekker, maar juist wat van dichtbij komt. Hobbykok Martin Wessels oogst waar mogelijk uit de moestuin en vult dat aan met seizoensproducten. Deze week: Paprikapasteitjes met ragout. 

Gluten-, lactose- en melkeiwitvrij (kerst-) voorgerecht.

Je kent ze vast wel , die bladerdeeg pasteibakjes gevuld met ragout. Een lekker oer-Hollands voorgerecht. Maar wat als je allergisch bent voor gluten en melkprodukten? Hier een gezond alternatief. De pasteibakjes worden vervangen door gegrilde paprika's en de bloem in de ragout door kikkererwtenmeel.

Benodigdheden voor 6 stuks:
6 rode of gele paprika's
500 gram rundergehakt
Peper en zout of gehaktkruiden
1 liter runderbouillon
100 gram kikkererwtenmeel
100 mililiter olijfolie of 100 gram kokosolie
1 ui, gesnipperd
125 gram champignons in plakjes
2 handjes gesneden peterselie
Eventueel maizena om de ragout te binden.

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Kruid het gehakt zoals u gewend bent en kneed er piepkleine balletjes van, vraag eventueel de kinderen om te helpen.Was de paprika's, snij de bovenkanten eraf en verwijder de zaadlijsten. Zet ze rechtop in een met olie ingevette ovenschaal en leg de bovenkanten er weer op. Verwarm ze gedurende ca.20 minuten in het midden van de oven.

Breng ondertussen de bouillon aan de kook in een ruime pan. Gooi er de balletjes in en laat ze 10 minuten koken. Fruit de ui in een koekenpan, voeg de champignons toe en bak ze ca.5 minuten mee. Verwijder de gehaktballetjes met een vetspaan of zeef uit de bouillon en zet ze apart kn een schaal. Voeg de champignons en uitjes bij het gehakt, dek af zodat het niet te veel afkoelt. 

Verwarm de olijfolie in de koekenpan en voeg het meel toe, roer tot een papje. Giet er een scheut bouillon bij en roer tot een homogene saus ontstaat, voeg weer een scheut bouillon toe en roer weer tot saus. Vervolg dit tot alle bouillon is opgenomen. Eventueel binden met maizena. Voeg gehakt, champignons, ui en peterselie toe en verwarm alles nog even. Haal de paprika's uit de oven en zet ze op bordjes. Vul ze met de ragout en plaats de kapjes er weer op.

Bijpassende muziek: Colplay - Adventures of a lifetime
En waar ze dit keer mogelijk de mosterd hebben gehaald: The Lightning Seeds - Life's too short