Afbeelding
Niels Paans

‘Combinatie sporten en studeren kan beter’

Sport

BREDA - Wie denkt aan sportende studenten, denkt wellicht aan de beweging van de drinkarm richting mond tijdens de wekelijkse stapavond. Toch sporten studenten ook echt. Bijvoorbeeld bij BRESS, dat maandag na een ingrijpende verbouwing heropende. Maar hoe belangrijk zijn goede sportfaciliteiten voor studenten, dat was de vraag tijdens een paneldiscussie  “Het moet echt vanuit de studenten zelf komen.”

"Dat studenten sporten is natuurlijk van belang”, stelde Nico van Os (raad van bestuur, NHTV). "Studenten die gezonder zijn, studeren leuker en gemakkelijker. Daarom willen we deze studenten op een betaalbare en makkelijke manier laten sporten."

Diederik Zijderveld (college van Bestuur Avans) sloot zich daarbij aan: "Als mijn hartslag niet boven de 130 komt, dan ben ik een veel mindere collega om mee samen te werken. Een goede lichamelijke conditie is daarom zo belangrijk."

De onderwijsmannen discussieerden met Miriam Haagh (wethouder Onderwijs), Herman Kruis (directeur Johan Cruijff College en hockeycoach) en Jan van Dijk (voorzitter Stichting Bredase Studentensport).

Moet er niet meer aandacht besteed worden aan een combinatie van onderwijs en sporten, werd geopperd. Herman Kruis voelde daar wel wat voor: "In Barcelona bijvoorbeeld hebben ze een hele andere dagindeling wat betreft sporten en onderwijs dan in Nederland. Daar is het twee uur onderwijs, twee uur sporten, twee uur onderwijs om vervolgens af te sluiten met weer twee uur sporten. Dat is zeker een onderdeel waar we nog in achter lopen."

Of studenten gaan sporten door betere faciliteiten? "Het is in principe niet zo moeilijk om studenten te laten sporten”, dacht Haagh. “Dit is een unieke locatie, maar het blijft wachten tot er een zaadje gaat ontkiemen. De gemeente werkt natuurlijk mee, maar over de agenda gaan de studenten zelf. Het moet daarom echt vanuit de studenten zelf komen, dan is er een goede voedingsbodem."

Opening
Na afloop van de discussie opende Miriam Haagh officieel het vernieuwde BRESS, met nieuwe fitnessruimtes, een nieuwe danszaal en bovenal een nieuwe uitstraling.