Beeld uit video vuurwerkongeval Scheldestraat.
Beeld uit video vuurwerkongeval Scheldestraat. Still / Youtube

Scherper toezicht op vuurwerkoverlast in Westeinde, Geeren-Noord en Tuinzigt

Algemeen

BREDA - De Bredase wijken Westeinde, Geeren-Noord en Tuinzigt worden dit jaar rondom oud en nieuw extra onder de loep genomen in vergelijking met andere wijken. Dit schrijft burgemeester Paul Depla in een brief aan de raad over de aanpak van overlast rond de jaarwisseling.

Er wordt voor deze drie wijken een geïntensiveerde aanpak opgesteld, schrijft Depla: “Onder regie van twee stadsmariniers is er hiervoor gekozen. Zo zal er structureel meer toezicht plaatsvinden en wordt er minder getolereerd. Dit doen we om escalaties te voorkomen.”

In de deze drie wijken extra toezicht in de periode rond de jaarwisseling, omdat het in deze wijken de afgelopen jaren onrustiger was dan in andere wijken in Breda, aldus de woordvoerder van de gemeente Breda. “Ons doel is Oud en Nieuw voor iedereen feestelijk te laten verlopen. De regels zijn voor iedereen hetzelfde, maar in deze wijken zitten we er korter op, omdat we uit ervaring weten dat we hier de grootste risico’s lopen.”

De wijken weten zich verzekerd van extra toezicht in de vorm van toezichthouders op straat, cameratoezicht, en één-op-één-benadering waarbij jongeren leeftijdgenoten aanspreken op ontoelaatbaar gedrag. Het is niet dat er in de rest van Breda niet gecontroleerd wordt. “In de hele stad is er de komende weken extra toezicht op illegaal vuurwerk, vernielingen en afsteken van vuurwerk buiten de toegestane periode.“

Breda zag jaarwisseling 2014-2015 rustiger verlopen dan de jaren daarvoor. “Er waren minder incidenten en er was minder schade aan de publieke eigendommen. Al was de schade nog wel aanzienlijk hoog”, meldt Depla. De schade door vuurwerk bedroeg afgelopen jaar iets meer dan 90-duizend euro. Het jaar ervoor was dat ruim 116-duizend euro.

Dat de vuurwerkschade relatief hoog is, komt volgens de burgemeester mede door de aanwezigheid van illegaal vuurwerk in Breda. “Dat is gewoon een doorn in het oog, ook voor de vuurwerkverkopers.”

De gemeente gaat dit jaar ook aan de slag met het stimuleren en en belonen van positieve alternatieve initiatieven. Zo krijgt Geeren-Noord een pilot met het begeleiden van feestelijke activiteiten op een centrale plaats in de wijk. Een van die activiteiten is een gezamenlijk vuurwerk. Ook voor jongeren in de Haagse Beemden is een alternatief programma opgesteld, waaronder een soccertoernooi en een muziekprogramma.