foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

ROC West-Brabant ook tegen gedwongen splitsing MBO-scholen

Algemeen

ETTEN-LEUR/BREDA -  ROC West-Brabant de oproep van docenten, studenten, toezichthouders en bestuurders in het mbo tegen een mogelijk gedwongen splitsing van ROC’s. De verschillende partijen deden deze week een oproep aan de minister van OCW en de Vaste Kamercommissie Onderwijs om mbo-scholen de vrijheid te laten behouden hun eigen organisatievorm te kiezen.

ROC West-Brabant werd vorige week door minister Bussemaker genoemd als een goed voorbeeld van een ROC waar oog is voor de menselijke maat binnen kleinere mbo-colleges. “Die keuze heeft ROC West-Brabant ooit bewust gemaakt, juist met de menselijke maat als argument”, aldus het ROC in een persbericht. “Dat neemt niet weg dat ROC West-Brabant de oproep die nu wordt gedaan aan de minister van harte ondersteunt: een ROC moet zelf een organisatievorm kunnen blijven kiezen, aansluitend bij de regionale situatie en wensen.”

In de brief stellen de ondertekenaars dat scholen niet zitten te wachten op Haagse regelgeving die scholen min of meer verplicht gemeenschappen van mbo-colleges te vormen. Regelgeving die besturen in overleg met personeel en studenten de mogelijkheid biedt het onderwijs in een andere bestuursvorm aan te bieden vinden ze wél behulpzaam.

In de huidige onderwijspraktijk binnen het mbo is die kleinschaligheid nu veelal al de realiteit, aldus ROC West-Brabant.