foto Wijnand Nijs
foto Wijnand Nijs

Noodkreet Pets Place Breda: Geen verandering, dan weg uit Heksenwiel

Economie

HAAGSE BEEMDEN - Dierenwinkel Pets Place Breda in winkelcentrum Heksenwiel zit sinds enige tijd als enige tussen leegstaande panden. Dat doet de zaken geen goed. Reden voor de eigenaren om aan de bel te trekken. In Haagse Beemden Nieuws uitten ze een noodkreet. De winkel stelt genoodzaakt te zijn om weg te gaan uit het winkelcentrum Heksenwiel wanneer er niets veranderd aan de huidige situatie. Wederom worden de hoge huurlasten genoemd als reden.

Eigenaar Sven Felix van Pets Place Breda hoopt dat zijn oproep wat losmaakt. “Met deze noodkreet proberen we beweging te krijgen bij de vastgoedeigenaar en gemeente. Ik hoop nu dat er op korte termijn iets gaat gebeuren”, zegt de eigenaar van Pets Place Breda. Of de winkel definitief weggaat, hangt volgens hem af van de acties die er nu volgen. Een reactie vanuit de gemeente heeft hij nog niet gehad. Vanuit zijn klantenkring volop. “Het leeft zeker. Mensen vinden het langzaam aan vervelend worden dat er zoveel winkels verdwijnen. Klanten komen nu niet graag meer deze kant op. Ze zoeken natuurlijk ook gezelligheid en ze gaan eerder naar een winkelcentrum waar de diversiteit groter is”, vertelt de ondernemer uit Breda.

De dierenwinkel moet, wanneer er geen actie wordt ondernomen in Heksenwiel, gedwongen verhuizen naar een andere locatie waar de huurprijzen lager zijn, meer diversiteit is en daardoor meer winkelend publiek.  Eigenaar Sven Felix van Pets Place Breda wijst daarom gemeente Breda, DTZ Zadelhoff, eigenaar Dela Vastgoed en de Bredase politiek nogmaals op hun verantwoordelijk om op zeer korte termijn met een oplossing te komen voor het terugdringen van de leegstand in het winkelcentrum, waar inmiddels meer dan tien zaken leeg staan. “Na zelf op alle fronten bezuinigd te hebben en op allerlei manieren geprobeerd te hebben het klantenbestand te vergroten, is er voor ons op dit winkelcentrum geen toekomst meer”, is zijn verklaring.

De inkopen op internet en de hoge huren noemt Sven Felix een molensteen om de nek van de ondernemer. “Diverse winkeliers hebben daardoor hun deuren moeten sluiten, wat het geheel in een stroomversnelling heeft doen komen” De huurprijzen zijn volgens Felix torenhoog. “Zeker wanneer je kijkt naar de huurprijzen bij het nieuwe winkelcentrum bij het NAC-stadion zijn die in Heksenwiel belachelijk.” Zijn eigen huurprijs wil hij liever niet noemen.

Dela Vastgoed ontwikkelde afgelopen zomer samen met winkeliers haar visie op de toekomst van winkelcentrum Heksenwiel en presenteerde dat aan de gemeente. “We zijn in gesprek met de eigenaren van de winkelcentra”, bevestigde een gemeentewoordvoerder in september, die sprak van een voortvarende aanpak van Dela. Het plan dat Dela maakte, zou onder andere verbetering moeten brengen in de huidige leegstand. Volgens Wilbert Rombouts, voorzitter van de winkeliersvereniging Heksenwiel, ligt de beslissing nu bij de gemeente en zou er eind 2015 nog een besluit genomen moeten worden door de gemeenteraad.

Actief betrokken bij het ontwikkelingsplan worden de winkeliers in het winkelcentrum volgens Felix niet. “We weten weinig tot niks. Op deze manier kun je je klanten ook niet op de hoogte houden van de ontwikkelingen van Heksenwiel.“