Logo bredavandaag.nl
Op station Breda is sinds 10 december een Playmobildorp.
Op station Breda is sinds 10 december een Playmobildorp. (Maud van der Wouw)

Playmobildorp brengt vrolijkheid naar station Breda (foto's en video)

BREDA - Een kindje komt voorbij gerend, roepend dat hij met de Playmobil wil spelen. Een oud echtpaar bewondert vol belangstelling de creaties, terwijl de eigenaar enthousiast vertelt over zijn trots. Het is een attractie voor jong en oud. Het Playmobildorp is officieel geopend in het niet langer leegstaande pand aan de Belcrumzijde op station Breda (bekijk de video).


Door Maud van der Wouw

Vanaf vrijdagochtend is een winkelpand op station Breda gevuld met creaties van Playmobil. Van treinen, piratenschepen en levensgrote poppen tot het gemeentehuis, een circus en een sprookje. Elf dagen is er gewerkt om iets moois neer te zetten en initiatiefnemer Patric van Boven Kaarsmaker is trots op het resultaat. “Net kwam er een vrouw naar me toe die aangeeft dat ze drie avonden per week wel vier uur vrijwilligerswerk wil komen doen. Het is erg leuk om te zien dat er zoveel enthousiasme ontstaat. We moeten het nou eenmaal hebben van vrijwilligers.”

Niet alleen Van Boven Kaarsmaker is enthousiast, ook de eerste bezoekers zijn over het resultaat te spreken. “Ik vind het er erg leuk uitzien, het trok meteen mijn aandacht. Ik kan ook op een bankje in de kou gaan zitten wachten, maar dit vind ik beter tijdverdrijf,” geeft een student aan terwijl ze aan het wachten is op haar trein.

De bedenker van het Playmobildorp geeft aan erg blij te zijn met de positieve aandacht. “Het is gewoon een positiviteitsproject. Iedereen die je aanspreekt krijgt een lach op zijn gezicht en dat was ook het doel.”

Het project verandert tot april komend jaar meerdere malen. Mensen die thuis Playmobil hebben, krijgen hier ruimte om als gastbouwer te komen werken aan hun eigen trots. “Wij staan open voor alle ideeën van buitenaf en hopen op samenwerkingsprojecten zodat het project kan gaan groeien.” Zo is het ook de bedoeling dat er binnenkort workshops starten.

Zelf is de Playmobilfanaat het meeste trots op de Kathedraal. “Dit komt doordat de ramen van de kerk gemaakt zijn door een 3D-printer. Ik heb de raampjes over laten komen vanuit Spanje”, vertelt hij. Er is veel tijd en moeite gestoken in de Kathedraal en dat is te zien.

De toekomst voor het Playmobildorp ziet er goed uit. De NS heeft al aangegeven dat als er genoeg animo is voor de attractie, het Playmobildorp langer mag blijven staan. Zelf ziet Van Boven Kaarsmaker de toekomst ook positief in. “Je weet niet waar het allemaal naartoe gaat. Wie weet komt de Efteling wel met een verzoek om daar de modeltreintjes op te knappen.”

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief