Afbeelding
Niels Paans

Breda-Oosterhout per bus vanaf dit weekend vijf minuten sneller

Algemeen

BREDA - De HOV-busbaan tussen het station van Breda en de Oosterhoutseweg is gereed voor gebruik. Vrijdagmiddag werd tijdens de opening een eerste busrit afgelegd.

Om een goede busverbinding tussen Breda en Oosterhout te creëren, is er in opdracht van de gemeente Breda de afgelopen half jaar gebouwd aan een busbaan die in Breda het eerste stuk parallel loopt aan het spoor.

Wethouder Boaz Adank was vrijdagmiddag aanwezig op het station van Breda om het gebruik van de busbaan in te luiden. Samen met genodigden stapte hij in de bus voor de eerste rit. “Het is fantastisch dat we deze busbaan van zo’n anderhalve kilometer hebben kunnen realiseren. Voor de reizigers van en naar Breda moet dit een tijdwinst van ongeveer 5 minuten opleveren. Hiermee kan de bus de concurrentie aangaan met de auto.”

Reizigers kunnen vanaf zondag 13 december gebruik gaan maken van de busbaan. Dit hangt samen met de nieuwe dienstregeling van Arriva, die vanaf dan in zal gaan. Adank: “Er gaan straks 8 bussen per uur rijden beide kanten op.”

Voor de bouw van de busbaan waren er twee viaducten nodig, bij de Terheijdenseweg en bij de Doornboslaan. In oktober werd er bekend dat aanleg van de onderdoorgang bij de Doornboslaan enige vertraging op heeft gelopen.

De Gemeente Breda heeft, om de busbaan te realiseren, afspraken gemaakt met de gemeenten Etten-Leur, Oosterhout en de Provincie Noord-Brabant. Voor de realisatie van dit project heeft de provincie een financiële bijdrage geleverd.