Afbeelding
SP

Buurtbewoner maakt van bushalte 'Glazen Hok' als protest tegen opheffen halte

Algemeen

HAAGSE BEEMDEN - Wie maandag bij de bushalte aan de Merodelaan een bus denkt te kunnen pakken richting station komt voor een verrassing te staan. Of eigenlijk twee. De bus laat deze bushalte voortaan links liggen én hij of zij treft er buurtbewoner Peter Nuijten aan. Hij tovert de halte namelijk met hulp van de SP om tot een Glazen Hok. Als protest.

Omwonenden en de SP vragen hiermee aandacht voor het verdwijnen van deze en andere bushaltes in de nieuwe dienstregeling van Arriva die komende week ingaat. "Juist in dit vergrijzende deel van de wijk, is het ongewenst bushaltes op te heffen", zegt Nico Heijmans, fractievoorzitter SP Noord-Brabant in een persbericht. "Vandaar deze ludieke actie samen met omwonenden. En zoals dat hoort bij het Glazen Huis, halen we natuurlijk ook geld op voor het Rode Kruis!"

Voor de actie laat buurtbewoner Peter Nuijten (60) zich van 6 uur 's ochtends tot 18 uur 's avonds opsluiten in Het Glazen Hok. "Wij wonen al sinds eind jaren ‘70 in de Haagse Beemden en maken veel gebruik van deze bushalte", zegt Nuijten in het bericht. "Als je nu buslijn 6 of 12 wil nemen, moet je vele honderden meters naar winkelcentrum De Donk lopen. Voor ons is dat nog te doen maar voor steeds meer oude mensen hier in de buurt niet."

Volgens de SP is Nuijten niet de enige die er zo over denkt. De partije hield een onderzoek onder omwonenden. Daaruit zou blijken dat maar liefst 9 op de 10 van de ondervraagden wel eens gebruik van de bus maakt. "Van hen vindt 99 procent dat de bushalte moet blijven. Opvallend is ook dat driekwart van de omwonenden niet op de hoogte was van het verdwijnen van de bushalte", aldus de SP in het bericht.

Sinds de verzelfstandiging van het busvervoer eind jaren ‘90, is de provincie verantwoordelijk voor de concessie en de aanbesteding. Reden voor de SP-fractie van Noord-Brabant om vragen hierover te stellen aan de verantwoordelijke provinciebestuurder.