Afbeelding
Niels Paans

In de Grote Kerk is het al even Kerst

Cultuur

CENTRUM - Kerstbomen die uitpuilen van de lichtjes, kraampjes waar mensen lachend blijven hangen en muziek die je in de juiste stemming brengt. Het is 23e editie van de kerstmanifestatie in de Grote Kerk van Breda.

Terwijl je als bezoeker allerlei kraampjes kan afstruinen, klinkt er om je heen vioolmuziek en gezang. Daarnaast genieten bezoekers van kleine bekertjes glühwein. “Ik haal straks meer van dit lekkere spul,” zo roept een van hen enthousiast.

Standhouders bieden in de tientallen kraampjes van alles aan. Kerstkransen, kerstballen en armbandjes zijn vooral in trek. Bij standhouder Gideom Koems kom je dat dan weer niet tegen. Koems: “Schilderijen, beschilderd glaswerk en zeepjes in verschillende uitvoeringen. Dat vinden ik en mijn vrouw leuk om te maken en bieden dat daarom hier aan. Wij vinden dit soort dagen ideaal. Met onze hobby bezig zijn en die kunnen laten zien, maar tegelijkertijd ook kunnen genieten van andermans hobby, dat is fantastisch.”

De standhouders zijn stuk voor stuk in de weer om elke bezoeker te informeren over de verschillende spulletjes. Bij Koems is zijn vrouw vooral druk in de weer. Hij leunt rustig tegen zijn kraampje, terwijl zij elke klant helpt. Toch vindt Gideom Koems de belangstelling tegenvallen: “Het lijkt alsof het minder druk is. Waarom weet ik niet zo goed, misschien heeft het met de economie te maken,” zo vertelt hij terwijl er drie vrouwen met glühwein in de hand naar buiten gaan.

“In de voorgaande jaren was het zo dat als een orkest of zanggroep klaar was, mensen de pauze benutte om langs de kraampjes te gaan. Nu vielen er lege gaten en lijkt het alsof er minder belangstelling is dit jaar. Maar ik zie het straks wel weer, als mijn vrouw straks de kas opmaakt.”

Ondanks dat Koems het als minder druk ervaart, komt Koems ook volgend jaar terug. Ook dan rijdt hij vanuit zijn woonplaats Arnhem naar Breda. Wat hem zo aantrekt aan de kerstmanifestatie? “De sfeer. En daarnaast producten demonstreren in combinatie met het horen van goed zingende mensen, dat fascineert me gewoon ieder jaar,” zo laat hij lachend weten.

Nog iets minder dan twee weken. Dan is het Kerstmis.