Tien bands uit Breda en directe omgeving presenteerden een akoestisch album onder de naam December Tapes. De opbrengst gaat naar het Jeugd Cultuurfonds.
Tien bands uit Breda en directe omgeving presenteerden een akoestisch album onder de naam December Tapes. De opbrengst gaat naar het Jeugd Cultuurfonds. Peter Verheijen

Bredase bands spelen samen voor Jeugdcultuurfonds Breda (foto's)

Cultuur

BREDA – Tien bands die stuk voor stuk een aantal nummers ten gehore brengen, familie en vrienden in de zaal. Het was een muzikaal feestje bij Mezz. Zondagavond stond in het teken van de albumpresentatie van 'December Tapes', een initiatief van Memory Serves, bestaande uit There There en Tom Prevoo.

Bekijk hier de foto's van de avond.

Rond 20.00 uur worden de lichten gedoofd en is Jeroen Stoot, toetsenist van de Bredase band There There, de eerste die het podium beklimt. Een ingetogen pianostuk luidt een muzikale avond in en verscheidene uit het publiek kijken met open mond toe. “Wauw”, klinkt meerdere keren vanuit de zaal. Dan is het tijd voor Geneviève Smans om de presentatie van 'December Tapes' in te luiden.

Het album, in twee weekenden opgenomen in Popcorner en gemasterd in A-broad studio's, is een initiatief van There There in samenwerking met Tom Prevoo. Tien Bredase bands werken samen om de muziekscene van de stad op de kaart te zetten en daarnaast ook geld op te halen voor het Jeugdcultuurfonds Breda. Met een semi-akoestisch album zijn de bands uit hun comfortzone gestapt. Deze avond presenteren zij ieder hun eigen nummer.

Lost Lions of India geeft de aftrap met hun nummer 'Dynamic Disco Monkey'. Een zelfverzekerde band is het zeker, maar wat een inleving hebben deze mannen. De emotie en energie springt van het podium en slaat over op het nu nog enigszins dunbevolkte publiek. Er wordt gedanst, af en toe mee geklapt. En meerdere keren zegt men dat het een leuk nummer is. Ook de nummers van Vagabound, InHale en Windup Space worden goed ontvangen.

Op de helft van de avond staan de mannen van There There zelf op het podium. Enkele technische foutjes, zoals het snoer niet in de basgitaar doen, worden al snel vergeten door het publiek als 'Into Pieces' wordt ingezet. Zanger Joep Gudde gaat volledig op in het nummer en sluit hierbij vaak even zijn ogen. Gevoel ontbreekt zeker niet bij deze band. En ook bij The Martial is de emotie niet weg te denken. Met het ietwat commerciëler nummer, 'Green Light', zorgt hij ervoor dat het publiek mee gaat dansen. Je ziet de opluchting op zijn gezicht.

Pim de Jager van het Jeugdcultuurfonds benadrukt nogmaals hoe belangrijk het is dat er geld wordt opgehaald voor het Jeugdcultuurfonds Breda. “Ruim 3500 kinderen in en rond Breda hebben geen geld voor lessen, terwijl het juist zo belangrijk is dat zij muzikaal worden opgevoed.” Dat Memory Serves een goed initiatief hebben opgezet is duidelijk.

MacSwordfish speelt de hardere rocknummers, wat in mooi contrast staat met BB en van Berlo. De meer rockabilly en countrynummers worden dit keer niet door BB en van Berlo zelf gezongen maar door Rik van Berlo en Mees Drinkenburg op de contrabas. Met No More Jack en Awash wordt de muzikale avond afgesloten en staan de bands nog een keer tevreden op het podium om het publiek te bedanken. “Zonder het publiek hadden we deze avond nooit mogelijk kunnen maken”, aldus Tom Gudde van There There.