Afbeelding
Niels Paans

Buurtbewoner maakt van bushokje woning voor een dag

Algemeen

BREDA - Een grote verrassing is en was het voor velen buurtbewoners maandag aan de Merodelaan in Breda. Naast het feit dat er langs hun bushalte geen bus meer komt, zit daar ook Peter Nuijten, initiatiefnemer van het ‘Glazen Hok’.

Busorganisatie Arriva wijzigde afgelopen zondag haar dienstregeling. Een van de wijzigingen is de verdwijning van de bushalte aan de Merodelaan. Door de opheffing van deze halte, moet de aansluiting met het treinverkeer worden bevorderd en het een tijdwinst voor de bussen opleveren. Nuijten: “En met de omwonenden wordt geen rekening gehouden. Als je slecht ter been bent moet je nu naar winkelcentrum De Donk lopen om de bus te pakken. Absurd gewoon.”

Nuijten besloot daarom om een ‘Glazen Hok’ op te richten. Hiermee wil hij, in samenwerking met de SP, aandacht vragen voor het behoud van de halte. Daarnaast haalt hij geld op voor het Rode Kruis. “Door middel van een handtekeningenactie zijn we langs de omwonenden gegaan. We hebben ongeveer 120 handtekeningen verzameld van mensen die allemaal voor het behoud van de halte zijn. En nu kun je ook nog je handtekening zetten. Gelukkig wordt dat ook gedaan.”

Nuijten is vooral niet te spreken over de communicatie van Arriva richting de omwonenden. “Toen we de handtekeningenactie liepen, wisten veel bewoners niet eens van de opheffing af. De communicatie is gewoon bar slecht. Zelfs buschauffeurs zijn niet op de hoogte, want vanmorgen reed een aantal bussen alsnog langs de halte.”

Het Glazen Hok werd maandagmorgen om vijf uur opgebouwd. Om zes uur sloot Nuijten zich op, waarmee het startsignaal werd afgegeven. Sindsdien heeft de initiatiefnemer al ruim 110 euro binnengehaald. Streven van Nuijten en de SP is een bedrag van 250 euro. “Maar als we dat niet halen, geldt alsnog dat iedere euro welkom is.”

Wil je het Glazen Hok steunen? Ga dan voor maandagavond 18 uur naar de bushalte aan de Merodelaan in Breda.