Afbeelding
Marjan Bogers

Bredanaar Bogers arrangeert voor Liptease: Van droom tot werkelijkheid

Cultuur

BREDA – BOSCO, verschillende prijzen met bigbands en een bigband samenstellen voor Liptease, dat de show stal tijdens Holland's Got Talent. Wie wil dat nou niet? Voor de Bredanase muzikant Daan Bogers is deze droom werkelijkheid. Tijd om eens een praatje met hem te maken.

De vraag die al velen hebben gesteld: Hoe gaat het met je en wat doe je tegenwoordig?
“Het gaat heerlijk! Privé ben ik erg happy, wat maakt dat je extra van dingen kunt genieten. Want ik ben heel gelukkig met m’n lieve vriendinnetje, die nu thuis de kerstboom aan het optuigen is. Qua muziek en mijn werk blijf ik me verbazen dat het elk jaar maar ‘doorgroeit’ met wat ik doe en die ontwikkeling is wat het meeste telt en waarvan ik enorm gelukkig wordt. Er blijven alsmaar nieuwe dingen op mijn pad komen en ik heb ondertussen de luxe om te kunnen kiezen welke projecten ik aanneem.”

Wat voor projecten doe je dan zoal?
“Ik kies vooral de projecten uit die het meeste voldoening geven en dat zijn vaak de projecten waarin ik mee mag denken of zelf een stempel op iets kan drukken. Dat maakt mijn job zo gaaf.”

Wat waren de hoogtepunten uit 2015?
“Begin van dit jaar wonnen we met de Persi Swing Collective Bigband de eerste prijs op het bigbandfestival van Lelystad. Dat deden we met een groep waarin veel nieuwe musici zaten en waarmee we erg hard hadden gewerkt om de band weer terug op niveau te krijgen. Daarom voelde die prijs zo heerlijk: De pluim op een periode van hard werken.”

Maar dat is nog niet alles...
"Met de Utrechtse Studenten Bigband hebben we een fantastisch concert opgezet samen met onder andere Eric Vloeimans en het Fontys Jazzchoir, deed ik afgelopen zomer mijn laatste tourtje met de 'Bazzookas' en ben ik eind vorig voor Liptease gaan werken, wat heeft geleid tot fantastische optredens met Liptease XL (Liptease met de blazerssectie van BOSCO red.) en de Liptease Bigband op onder meer Paaspop en Concert At Sea. Ik ben helemaal gek op die mensen. En fantastisch om op hun muzek mijn arrangementen te mogen schrijven en ook op leadtrompet de shows mee te spelen. Na elke show denk ik weer: 'Hier doe ik het voor'.”

Waar ga jij op dit moment met hart en ziel voor?
“Mijn eigen club, BOSCO, blijft 'mijn kindje'. Ik steek daar veel tijd in en er lopen mooie dingen met die groep. Leuk is dat BOSCO ook overlap heeft met andere projecten waar ik zelf persoonlijk mee bezig ben, waarmee ik die andere projecten kan versterken. Het hele geheel wordt steeds leuker, breder en groter. Het bouwen van die mooie dingen: Dat is waar ik met hart en ziel voor ga!”

Je hebt al meerdere prijzen gewonnen met bigbands. Waarom doe je met zoveel bands mee?
“Als musicus is het onmogelijk om van één band te leven. Je moet op verschillende vlakken bezig zijn om een volwaardig inkomen te genereren. Die veelzijdigheid houdt alles fris, spannend en zorgt er voor dat je ook weer nieuwe dingen tegenkomt.”

Welke prijs ben je het trotst op?
“Elk moment dat ik op een concert iets doe wat ik mee heb helpen ‘bouwen’ en wat dan blijkt te werken is een prijs. Als een ‘jury’ dat dan ook merkt en erkent is dat leuk, die waardering doet je natuurlijk goed en is een heerlijke moraalboost voor een groep die erg waardevol kan zijn. Maar dat is voor mij niet waar het om gaat. Als een mooi moment daar is, merkt iedereen dat, op het podium en in de zaal. Een mooiere prijs is er niet. ”

Hoe ben je op het idee gekomen voor de bigband van 'Liptease'?
“Het was een idee van Liptease zelf. Ze zaten net in ‘Holland’s Got Talent’ en werden meteen de favorietenrol toebedeeld. Toen is de band naar me toe gekomen met het idee dat als ze de finale zouden halen, ze daar wilden optreden met een hele bigband achter zich. Door mijn werk bij BOSCO ken ik die stijl en manier van arrangeren erg goed. Dus ik kon heel snel en makkelijk 'klikken' met de muziek van Liptease.”

Wat is er in de tussentijd met 'Liptease' gebeurd?
“De band heeft sinds Holland’s Got Talent een enorme ‘boost’ gekregen en werd gevraagd voor TV-optredens en grote festivals. Bij de grootste festivals speelden de blazers mee. De band heeft met al die dingen enorm aan bekendheid gewonnen, waardoor we nu een tour door NL kunnen doen.

Wat zijn de verwachtingen voor de show in Breda?
“Ik hoop gewoon dat er veel mensen komen kijken. En dat er veel vrienden in de zaal staan, omdat ik erg trots ben deel van deze show uit te maken. Het is denk ik één van de gaafste shows waaraan ik heb mogen meebouwen tot nu toe en ik hoop dat veel mensen dat mee komen beleven en zien wat ik bedoel. Daarnaast vindt ik het wel bijzonder om na een aantal jaren weer met BOSCO in Mezz te spelen.”

Wat moet het publiek verwachten?
"Verwacht een show waar je vooral enorm vrolijk van wordt. Het spettert, swingt, beukt en zorgt ook voor kippenvel. En Liptease krijgt het voor elkaar om áltijd een fijne sfeer in de zaal neer te zetten. Muzikaal is het erg goed, maar ook het totaalplaatje ‘klopt’ gewoon. Niet voor niets vindt ook Liptease zelf dit de gaafste show die ze ooit hebben gemaakt."

Wat zeggen familie en vrienden van dit project?
"Ik hoop dat ik er zo veel mogelijk in de zaal zie staan straks! Ze vinden het sowieso nu al tof om mijn enthousiasme te horen, me zo te zien genieten van het hele proces en me zo intens blij te zien thuiskomen na optredens. Hopelijk kan ik er direct na het optreden in Mezz een biertje met ze op drinken.”

Waar kijk je het meest naar uit in je drukke schema in 2016?
"Ik hoop sowieso volgende zomer lekker met Liptease op een aantal toffe festivals te spelen. Maar ook met BOSCO lopen interessante dingen. Eén van die dingen is de opname van een EP in februari, in samenwerking met de Rotterdam Ska-Jazz Foundation, waar een aantal hele stoere tracks bij zitten die volgens mij heel gaaf gaan worden. Ook hoop ik volgend jaar met BOSCO weer met zangeres Nurlaila Karim optredens te mogen doen. Daarnaast komen er concerten aan van de USBB met Benjamin Herman en Eric Vloeimans waar ik veel zin in heb. En er zijn nog een aantal spannende dingetjes in ontwikkeling, waar ik nog niet zo veel over kan zeggen… Maar 2016 gaat weer erg goed worden weet ik al. Kan niet wachten!”

Daan Bogers staat met Liptease op 20 december  in Mezz. Kaarten kosten 16 euro.