Meer dan 130 Perrongelukjes door Steven van Beek.
Meer dan 130 Perrongelukjes door Steven van Beek.

Perrongelukjes gaan Steven van Beek nog niet vervelen

Cultuur

BREDA - De verhalen. Daar doet Bredanaar Steven van Beek het voor. En daarom blijft het nog steeds leuk. Vanuit zijn kiosk op Station Breda heeft hij gesprekjes met zoekende treinreizigers, met klanten en met passanten. Al jarenlang. Daarvan maakt hij stukjes: een Perrongelukje. Nu zijn er meer dan 130 gebundeld in een boekje.

Van Beek luistert en vraagt. Ogenschijnlijk achteloos zet hij de situatie neer en neemt hij de lezer mee in de reis van zijn klant. “Mijn grote voorkeur is het verhaal. Dat mensen vertellen over hun leven. Ik ben een soort interviewer, maar cijfer mezelf wel weg.” In korte tijd krijgt hij soms veel te horen. “Die verhalen kunnen best privé zijn, maar ik schrijf het altijd zo op dat ik de mensen de volgende ochtend weer recht in de ogen kan kijken. Iemand voor lul zetten, dat vind ik te makkelijk.”

Tweeënhalf jaar geleden bracht hij een eerste bundeling uit. Sindsdien is er veel veranderd. “We zijn verhuisd van het compacte oude station, naar het grote nieuwe. De afstanden zijn groter.” Het station is daardoor ook vaak aanleiding voor een gesprekje. “Je ziet nog steeds mensen zoeken. Naar de pinautomaat, naar de internationale bussen. Het is vaak het begin van het gesprek.”

Wat ook is veranderd: de stukjes verschijnen nu wekelijks op papier, in BN DeStem. “Dat heeft voor een iets groter publiek gezorgd. Ik word nu ook af en toe herkend. Jij bent toch… zeggen ze dan. Maar nooit op een vervelende manier hoor.”

Meer dan 130 Perrongelukjes heet het boekje. Het zijn er zelfs 138. Een Perrongelukje dat hem is bijgebleven? “Het verhaal over een Afrikaan. Hij sprak alleen maar Frans en ik spreek totaal geen Frans. Dat werd een geestig verhaal. Hij wilde een broodje kopen, maar ik heb alleen een saucijzenbroodje en iets met kaas. Ik wist even het verschil tussen viande en fromage niet meer, dus hij ging met hoorntjes op zijn hoofd een koe nadoen, en ik even later het melken van een koe. Dan is het mooi hoe je elkaar toch kunt begrijpen.”

Gaat het hem nog niet vervelen? “Soms is het zoeken naar een verhaal, maar als het zich dan opdient, is dat mooi. Ik vind het verhalen maken nog steeds leuk. Vandeweek een verhaal van een Roemeen, die weer naar huis gaat. Heimwee. Met zo’n verhaal ben ik weer helemaal gelukkig.”

Meer dan 130 Perrongelukjes is te koop voor €13,95. Steven van Beek verkoopt én signeert het bij het Playmobildorp Happy Station op Station Breda op donderdag 17 december van 12.00 tot 15.30 uur en zaterdag en zondag tussen 11.00 en 15.00 uur.