Staatssecretaris Klaas Dijkhoff, juni 2015.
Staatssecretaris Klaas Dijkhoff, juni 2015. Peter Visser

Klaas Dijkhoff politicus van het jaar

Politiek

BREDA/DEN HAAG - Bredanaar Klaas Dijkhoff is donderdag bij radioprogramma Nieuws BV verkozen tot politicus van het jaar. In brachten 52 Haagse journalisten hun stem uit op Dijkhoff.  De VVD'er onderscheidde zich het afgelopen jaar als kamerlid en het laatste halfjaar als staatssecretaris op het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Dijkhoff wordt geroemd vanwege manier waarop hij de vluchtelingenstroom aanpakt. Ook zijn de Haagse journalisten te spreken over de zijn nuchtere taalgebruik en het feit dat geen 'populistische stoerdoenerij' bezigt. Curieus genoeg moest ook Dijkhoff deze week door het stof voor zijn rol in de communicatie rond de 'Teevendeal'. Dijkhoff schoof als voormalig campagneleider van de VVD als kamerlid aan bij het overleg van Teeven, Opstelten en premier Mark Rutte. Daarbij schreef hij mee aan een persbericht namens de minister. "Dat was een stap te ver", gaf hij woensdag toe. Hij sprak tegen dat hij als kamerlid had meegeholpen aan het niet juist informeren van de Tweede Kamer.

Dijkhoff heeft een lastige portefeuille als staatssecretaris. Hij gaat over de asielzoekers en vluchtelingen en kwam daardoor meerdere malen in het nieuws. Zo riep hij gemeenten op lef te tonen en zich te melden voor opvang, zowel voor korte als langere duur. Eenmaal ging hij hoogst persoonlijk uitleggen waarom er tegen de wens van de gemeente toch voor extra opvang in het dorp Oranje gekozen werd. Zijn daadkracht daarin werd geprezen.

 

Lees het interview dat BredaVandaag eerder dit jaar met Dijkhoff had: 'Premier? Ik word liever gelukkig'