Afbeelding

Bredase hoofdofficier van justitie: ‘Te weinig geld voor liquidatieonderzoek’

Algemeen

BREDA - De toekomst van onderzoek naar moord in de georganiseerde misdaad ziet er niet rooskleurig uit. Het Openbaar Ministerie in Breda stopt mogelijk met liquidatieonderzoek vanwege geldgebrek en te weinig mankracht. Dat stelt de nieuwe hoofdofficier van justitie Charles van der Voort in een interview met BN DeStem.

“Ik ben er niet blij mee maar het geld is gewoon op”, zegt Van der Voort, nieuwe hoofdofficier van justitie Zeeland-West Brabant. Volgens hem is er te weinig geld om onderzoek te doen naar liquidaties waar zelfs familieleden en vrienden van slachtoffers de kaken stijf op elkaar houden. “Als je kijkt naar het aantal moorden dit jaar in West-Brabant, dat is volgens mij een record en daar zijn we niet trots op. De helft zit in de georganiseerde misdaad. Het probleem bij die moorden is dat je vaak heel veel moeite hebt om ze op te lossen, omdat zelfs aan de kant van het slachtoffer familie en vrienden niet willen praten. Dan kun je natuurlijk wel afvragen hoeveel capaciteit van politie en justitie je daarin moet stoppen. Dan ben ik er eerlijk gezegd heel snel klaar mee”, valt te lezen in het interview.

De nieuwe hoofdofficier van justitie vervolgt: “Als ik dan moet kiezen tussen verder gaan met trekken aan een dood paard of een overval of een woninginbraak oplossen, dan is voor mij de keuze snel gemaakt.”

In een reactie aan BN DeStem laat burgemeester Paul Depla weten dat hij hoopt dat het nooit zo ver komt als de hoofdofficier schetst. “Nee verkopen kan niet. Ik ga ervan uit dat ze gaan schuiven met recherchecapaciteit als het ooit zo ver komt.'' Hij vindt dat de Nationale Politie juist voor dit soort gevallen is opgericht. "Je kan ook niet zeggen: laat criminelen elkaar maar afmaken."