Studenten Julia van Leeuwen en Tom van der Pijl maken een krijttekening van Van Gogh.
Studenten Julia van Leeuwen en Tom van der Pijl maken een krijttekening van Van Gogh. Guido van der Kroef

Elke dag een nieuwe Van Gogh in de Bredase open lucht

Cultuur

BREDA - Zeven dagen lang dagelijks een nieuwe Van Gogh in de Bredase buitenlucht. Vier oud-studenten van St Joost hebben die taak op zich genomen. In het kader van de afsluiting van het Van Goghjaar maakten deze vrijdagochtend op de Grote Markt twee oud-studenten van St Joost een krijttekening van het portret van Van Gogh. 

Julia van Leeuwen en Tom van der Pijl maakten de tekening  in opdracht van de gemeente Breda. Met twee andere oud-studenten maken Julia en Tom iedere dag op hetzelfde tekenbord een krijttekening, steeds op een andere locatie in het centrum van Breda. En dit  zeven dagen lang.

“De tekening wordt iedere keer weer uitgeveegd" zegt Janneke, “Dat is ook wel een beetje jammer," zegt Tom.  "Maar iedere dag komt een fotograaf er een foto van maken", vult Janneke aan. “Vandaag is het Vincents portret. Een volgende keer weer zonnebloemen. Steeds een onderwerp dat direct met Van Gogh te maken heeft. En iedere keer wordt de tekening met krijt getekend op een manier waarin het onderwerp Vincent van Gogh herkenbaar is.”