Afbeelding
Freek de Swart

Gemeente ondersteunt zoektocht naar toekomst Generaal Maczek Museum

Cultuur

BREDA - Gemeente Breda en het bestuur van het Generaal Maczek Museum onderzoeken komende periode de mogelijkheden voor de toekomst van het museum. Een tijdelijke locatie totdat er een permanente oplossing is, staat hierin centraal. Ook wordt er druk gezocht naar mogelijke financiering.

Er wordt voornamelijk gekeken naar financiering door derden, fondsen en overheden. Verder moet het duidelijk worden wat of wie mogelijke samenwerkingsverbanden en partners kunnen zijn. Het onderzoek duurt tot en met maart 2016.

Frans Ruczynski, voorzitter Generaal Maczek Museum: “We hebben een positieve eerste bijeenkomst gehad met de gemeente. Hierin werden onze wensen geïnventariseerd. In de komende maanden gaan we een concreet plan op stellen”, vertelt de bestuursvoorzitter. “De weg naar een nieuwe en moderne vorm van het museum heeft professionele kennis nodig. De gemeente biedt hier een zeer ondersteunende rol in”, zegt hij tevreden.

“Er zijn ideeën genoeg, maar wil je verder groeien dan hangt er wel een prijskaartje aan.” Ruczynski geeft aan dat de Provincie en het V-Fonds ook geïnteresseerd zijn om mee te denken over de toekomst van het museum. “Het gaat hen vooral om het Poolse bevrijdingsverhaal in Nederland en om dit aan te laten sluiten bij Bevochten Brabant als onderdeel van het militair erfgoed van Brabant”.

Volgens Marianne de Bie blijkt uit gesprekken met het bestuur dat er een grote mate van betrokkenheid van vrijwilligers aanwezig is. “Ook anderen zetten hun kennis en ‘invloed’ in om het museum voor Breda te behouden. Het is duidelijk dat iedereen vindt dat het museum in Breda thuis hoort. Het college ondersteunt die ambitie en daarom bieden we het museum een helpende hand en gaan onderzoeken hoe we dit samen kunnen realiseren”.

De Bie geeft aan dat het ondersteunen vanuit de gemeente vooral bestaat uit de inzet van eigen kennis en contacten. “Hoe zorg je er voor dat er een goede structuur in de plannen wordt gebracht? Of op welke manieren kun je het beste voor financiering terecht bij de Provincie”, noemt ze als voorbeeldvragen.

Het museum zat tot afgelopen zomer gevestigd op de Trip van Zoutlandtkazerne, waar ze uiteindelijk in totaal 18 jaar hebben gezeten. Het Generaal Maczek Museum mocht de ruimten gebruiken en was hierdoor in staat om met beperkte financiële middelen zelfstandig en zonder subsidie van derden te functioneren.

Het museum werd ‘dakloos’, doordat de gebouwen van Defensie een andere bestemming kregen. Het grootste deel van de collectie is opgeslagen en een klein deel, het kenniscentrum, de ’papieren’ collectie, is tijdelijk ondergebracht bij het Stadsarchief. Hierdoor blijft onderzoek voor het publiek gecontinueerd.