Afbeelding
Thijs Kroezen

Volle bak ambiance tijdens zaterdagse kerstinkopen in Breda

Economie

BREDA - Bandjes, muziekgroepen en links en rechts een kerstboom. En winkelstraten zo vol dat je haast over de hoofden kunt lopen. Breda weet zich deze laatste zaterdag voor Kerst in de belangstelling van duizenden kerstshoppers. Op naar een nieuw record aan pinbetalingen.

Het is traditie. En nu Kerst aan het eind van de eerste schoolvakantie week valt, gaat het vaker voorkomen. Want ook de komende dagen, is het ongetwijfeld feest. De grote zaken blijven extra open, de kleine proberen eveneens alles te doen wat in hun macht ligt om de klant te verleiden tot net even die laatste kerstaankoop.

Breda verrast deze zaterdag winkelend publiek met bandjes, compleet met winterse muts gekleed, ondanks de lente-achtige temperatuur. Daarnaast is er een wensboom van links. Van de SP. "Dat doen we elk jaar”, vertelt SP’er Bas Maes. “Mensen mogen hun wens invullen en in de boom hangen. Het zijn zeer uiteenlopende wensen van vrede op aarde tot iemand die lastig naar horecagelegenheden kon in de stad met haar scootmobiel. Mooi om te zien wat mensen delen.”

Voor winkeliers is de wens dezer dagen simpel: de zorg voor een tevreden klant. En dan gaat wellicht het recordaantal pinbetalingen eraan. De laatste zaterdag voor Kerst is het aantal pinbetalingen immens. Meer dan tien miljoen is niet ongebruikelijk, een aantal dat de 24e nog wel eens gebroken wordt.

Hoeveel is dat? Meer dan 450 per seconde. Of zoveel dat je niet zonder iemand tegen de schenen te schoppen van de ene naar de andere kant van de Ginnekenstraat kan.  Of zoals een shopster het verwoordt op de vraag of ze het druk vindt. "Jaaa, phoe."

Zo druk dus.