Afbeelding

Geen politiepak met carnaval: het best gelezen nieuws van februari 2015

Algemeen carnaval

Ook 2015 was een jaar vol nieuwswaardige gebeurtenissen. Zo sliepen asielzoekers op straat en bezochten tachtig carnavalsvierders de SEH van het Amphia. Welk nieuws werd het best gelezen? En welke gebeurtenissen trokken de meeste aandacht? Een overzicht van de best bekeken berichten in 2015. Met in deze aflevering: het nieuws van februari.

22-jarige man overlijdt na val balkon
Februari kende zeer treurig nieuws. Bij de val van een balkon aan de Benedictinessenhof overleed een 22-jarige man uit Breda. Hij stierf in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Vanwege de mist kon de traumahelikopter niet vliegen. Er kwam een zogenaamd Mobiel Medisch Team om het ambulancepersoneel te ondersteunen bij de reanimatie en stabilisatie van het slachtoffer.

Asielzoekers op straat
Voor sommigen was februari de maand waarin op straat werd geslapen. Zes asielzoekers die eigenlijk in De Koepel verbleven, brachten een nacht buiten door. Omringd door een verzameling koffers en tassen sliepen zij in de kou. Zij waren namelijk niet tevreden over de slaapplekken die het AZC aan hen had toegewezen. Volgens Robert Ploeg van het AZC kwam dat doordat de asielzoekers bij elkaar wilden slapen, maar dat kon niet. Voorbijgangers keken raar op. “Ik dacht eerst dat het een carnavalsgrap was, maar toen zag ik al die koffers”, vertelde een ooggetuige.

Tachtig carnavalsvierders op SEH
In diezelfde maand waarin asielzoekers de straat opzochten, zochten ongeveer tachtig carnavalsvierders de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Amphia op. Zij kampten met letsel, met name door overmatig alcoholgebruik. Van de tachtig patiënten waren er 25 met een alcoholvergiftiging. Drie van hen waren jonger dan achttien. Maar, zo concludeerde SEH Amphia één dag voor het einde van de carnaval, tijdens de feestperiode deden zich geen buitensporige gevallen voor.

Geen politiepakken met carnaval
De politie raadde carnavalsvierders ten sterkste af om in een carnavalsversie van het nieuwe uniform feest te vieren. “Het pak vertoont sterke overeenkomsten met het echte uniform. De kans dat dit tot verwarring bij burgers leidt, is dan ook levensgroot”, zo legde de politie uit. “Ook uit oogpunt van de eigen veiligheid is het een onverstandige keuze. Agressie en geweld tegen politiemedewerkers kunnen zich immers eveneens richten tegen feestvierders in uniform.” De leverancier van het pak besloot na overleg met juristen van de politie het pak uit de handel te nemen met uitzondering van de kindermaten.

Tips tegen griep of een flinke kater
Tot slot voorzag de tachtigjarige Joep Adank van Drogisterij de Blauwe Winkel Bredanaars van tips tegen griep of een flinke kater. Een greep uit de tips:
1. “Koop een goede hoestdrank en zorg voor een goede weerstand. Eet daarom gezond en zorg voor een goede nachtrust.” Zit alles toch dicht, dan kun je dampo gebruiken, legt Adank uit.
2. “Het middel Alka-Seltzer moet je innemen voordat je alcohol gaat drinken. Het werkt goed tegen je kater.”
3. “Kies voor natuurlijke producten en niet voor chemische spulletjes.”