De presentatie van het nieuwe gerechtsgebouw in Breda.
De presentatie van het nieuwe gerechtsgebouw in Breda. Wijnand Nijs

Een maand vol NAC: het best gelezen nieuws van mei 2015

Algemeen

Ook 2015 was een jaar vol nieuwswaardige gebeurtenissen. Zo kende NAC op toeschouwersgebied één van de beste jaargangen en nam de club afscheid van Ton van Loon. Welk nieuws werd het best gelezen? En welke gebeurtenissen trokken de meeste aandacht? Een overzicht van de best bekeken berichten in 2015. Met in deze aflevering: het nieuws van mei.

Eén van de beste jaargangen NAC
Mei 2015 was de maand van NAC Breda. Sportief gezien was het voor NAC een seizoen om snel te vergeten (zo won NAC in eigen huis slechts drie keer), maar op toeschouwersgebied stevende de Parel van het Zuiden af op één van de beste jaargangen ooit. In seizoen 14/15 trok NAC tijdens de reguliere competitie – zo zag het er in mei naar uit - net iets meer dan achttienduizend toeschouwers.
Volgens Levien den Boer, webmaster van B-Side Rats, is het succes verklaarbaar. “In het verleden was dat ook meestal zo. Hoe slechter het gaat, hoe voller het zit. Er zit meer spanning op. Mensen denken, ik ga nu ook maar een beetje helpen.” Dat supporters de club blijven steunen, bleek ook uit het aantal mensen dat afreisde voor de wedstrijd RODA JC- NAC. Met twintig bussen werden de fans vervoerd naar Limburg.

Afscheid Ton van Loon
Binnen NAC vond ook een afscheid plaats. De supporters namen afscheid van mede-supporter Ton van Loon. In het Rat Verlegh Stadion betrad Ton in het bijzijn van familie de laatste keer de grasmat van zijn geliefde voetbalclub. Het regende zacht toen de kist van Ton het veld opkwam. Op de tribune in Vak G zaten een dikke honderd vrienden en bekenden. Klappend en ondersteund door het clublied van NAC begroette het publiek hun mede-supporter die een week eerder plots overleed. Ton werd onder begeleiding van het lied ‘You never walk alone’ voor de laatste keer naar buiten gedragen. Op de tribune werden verschillende blikjes opengetrokken. Een laatste proost. Buiten wachtte een erehaag op Ton die gepaard ging met Bengaals vuurwerk en harde knallen. Het geluid moest laten weten dat een groot NAC-supporter is heengegaan.

Breda telt meeste miljonairs
Mei kende ook ander nieuws. Van alle grote steden in Noord-Brabant heeft Breda zowel percentueel als in absolute aantallen de meeste miljonairs. In totaal telt de Parel van het Zuiden elfhonderd huishoudens met een vermogen van één miljoen of meer. Dat komt neer op 1,3 procent van de bevolking, zo bleek uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Groot nieuw gerechtsgebouw
Daarnaast werd bekend hoe het nieuwe gerechtsgebouw aan de Stationslaan eruit moest gaan zien. Dertigduizend vierkante meter aan oppervlakte, een grote ontvangsthal en 66 meter hoog, met op dertig meter hoogte nog terrassen voor medewerkers. In 2018 moet het gebouw af zijn. Vanaf dan zitten daar de Rechtbank, het Openbaar Ministerie en de Raad voor de Kinderbescherming onder één dak. Vanwege het overheidsbeleid om de verschillende diensten te centreren, zou het oude gebouw niet meer voldoen. President van de Rechtbank Marieke Koek: “Aanpassing zou kostbaarder zijn dan nieuwbouw.”

Dode vrouw gevonden op parkeerplaats
Tot slot werd in mei op een parkeerplaats in Heusdenhout een dode vrouw gevonden. Waaraan zij was overleden, was niet duidelijk, maar de politie ging niet uit van een misdrijf. De technische recherche zette het gebied af en deed onderzoek. Daarbij werd ook een nabijgelegen huis onderzocht.