Streetartist Findac heeft een muur van de sushibar op de Ginnekenmarkt omgetoverd tot een grote Geisha.
Streetartist Findac heeft een muur van de sushibar op de Ginnekenmarkt omgetoverd tot een grote Geisha. Joost van Asch/Parlor

Een spectaculaire arrestatie: het best gelezen nieuws van september 2015

Algemeen

Ook 2015 was een jaar vol nieuwswaardige gebeurtenissen. Zo kondigden Rob van Uden en Ralf Verheul aan een koffie en fietszaak te openen en werd een zoektocht gestart naar de overvallers op de Carpetright. Welk nieuws werd het best gelezen? En welke gebeurtenissen trokken de meeste aandacht? Een overzicht van de best bekeken berichten in 2015. Met in deze aflevering: het nieuws van september.

Spectaculaire arrestatie
In september arresteerde de politie op spectaculaire wijze vier personen op de Concordiastraat. Bij tenminste een van hen zou volgens een getuige een vuurwapen zijn gevonden. Het bleek uiteindelijk te gaan om een nepwapen.
De mannen werden uit een geparkeerde auto gehaald. De agenten waren gekleed in kogelwerende vesten. Bij de arrestatie waren meerdere politievoertuigen aanwezig. De aangehouden personen moesten met hun handen omhoog richting de politieauto lopen. Vervolgens namen ze op hun knieën midden op straat plaats en werden ze geboeid afgevoerd. Tijdens de arrestatie werden de personen onder schot gehouden.

Vierde overval in half jaar tijd Carpetright
In diezelfde maand zette de politie camerabeelden online waarop twee mannen te zien waren die de Carpetright aan het Fatimaplein hadden overvallen. De politie meldde bij de beelden: “Dit zijn ze! De overvallers op de Carpet Right in Breda. Afgelopen maandag pleegden ze de overval. De kregen de kans om zich te melden bij de politie, maar dat deden ze niet. Vandaar dat de beelden nu geplaatst worden. Wie zijn dit? Als hun identiteit voor maandag 7 september as niet bekend wordt zullen we de bewegende beelden van de overval maandagavond in Bureau Brabant uitzenden!”
De Carpetright werd in september voor de vierde keer binnen een half jaar tijd overvallen.

Koffie en fietszaak in de Boschstraat
September kende ook leuker nieuws. Zo werd aangekondigd dat Breda uiterlijk 1 januari een koffie en fietszaak heeft in de Boschstraat. Rob van Uden en Ralf Verheul willen op dit datum openen met Kamu (Fins voor vriend, kameraad mar ook stamlid). Daarmee volgen ze het voorbeeld van onder meer ‘Look mum no hands!’ in Londen en Lola in Den Haag. Van Uden: “Wij denken iets toe te voegen met onze combinatie. Het moet een zaak worden waar je kunt kijken naar fietsen, een fiets kunt kopen, kunt praten over fietsen en ook zelf kunt sleutelen aan je fiets of samen met onze fietsenmaker.”

De Vegetarische Slager opent fabriek
Nog meer plannen belandde in september in de publiciteit. Zo kondigde de Vegetarische Slager aan in de zomer van 2016 een fabriek te openen aan de Markhek in Breda. De hal, waarvan de verbouwing rond de jaarwisseling start, krijgt een productiecapaciteit van vijftig miljoen maaltijden aan vegetarisch vlees. Eigenaar Jaap Kortweg: “In 2015 produceren we waarschijnlijk voor zes miljoen maaltijden vegetarisch vlees. In 2016 is dat naar verwachting tien miljoen.” Tot op heden besteedde de Vegetarische Slager de productie uit. “We zijn nu bij een volume uitgekomen waarop eigen productie interessant is. Zeker bij de groei die we verwachten.”

Wereldberoemde kunstenaar beschildert Ginnekemarkt
Een enorme Geisha doemde in september op op de Ginnekemarkt. En niet zomaar een. De muurschildering was afkomstig van de wereldberoemde kunstenaar Findac. Een kunstenaar die ook Hong Kong, New York, Ibiza en Dublin op zijn naam heeft staan als het gaat om muurschilderingen.
In samenwerking met het Graphic Design Festival en Blind Wall Galery Breda regelde Vroom & Varossieau muurschilderingen genaamd mural voor zowel nationale als internationale kunstenaars.
Eerder werd al de tijdelijke bouwmuur aan de Veemarktstraat van een muurschildering voorzien. Deze werd gemaakt door Cranio, de nummer twee kunstenaar van Brazilië.