Afbeelding

Primeur in Breda: Slim hek moet zorgen voor minder overlast spoorwerkzaamheden

Algemeen

BREDA - ProRail gaat het komende jaar in samenwerking met BAM Infra Rail een slim hek testen wat er voor moet zorgen dat treinen tijdens werkzaamheden kunnen blijven rijden. “Het is een primeur in Nederland”, aldus woordvoerder René Vegter van ProRail.

Voorheen was het zo dat als er aan een spoor gewerkt werd, de naastgelegen sporen ook buiten werking werden gesteld. “Maar door deze hekken is dat hopelijk niet meer nodig”, vertelt Vegter. “Je moet het zien als een opklapbaar hek, wat je alleen omhoog zet als je aan het werk bent.”

De afgelopen twintig jaar zijn de regels rondom veiligheid langs het spoor flink verscherpt. Terecht, aldus de woordvoerder. “Elk jaar waren er wel incidenten met spoorwerkers. Als er een hek staat, sluit je een groot deel van het risico uit. Je stapt niet zomaar uit onoplettendheid over een hek heen.”

Het project wordt een jaar lang getest. “Dan gaan we kijken wat de voordelen zijn voor de bouwers en de reizigers. De verwachtingen zijn dat mensen veel minder hinder ondervinden van werkzaamheden, omdat er meer sporen beschikbaar zijn.”