De eerste raadsvergadering na het terugtreden van het college.
De eerste raadsvergadering na het terugtreden van het college. Wijnand Nijs

Recesreflectie SP: 'Weg uit dat stadhuis en nog veel meer onder de mensen'

Politiek

Het einde van het jaar nadert met rasse schreden. Die laatste weken van het jaar zijn bij uitstek geschikt voor het opmaken van de balans en het overdenken van het voorbije jaar. Dat is dan ook wat BredaVandaag vraagt aan de fractievoorzitters van de Bredase politieke partijen. Hoe kijken zij naar het roerige jaar dat achter hen ligt? Vandaag: Bas Maes van de SP. 

Wat was het hoogtepunt van het afgelopen jaar?
Dat de decentralisaties - de nieuwe taken voor de gemeente op het gebied van zorg, ondersteuning en arbeidsparticipatie - zonder veel problemen zijn geland in Breda. Neem bijvoorbeeld de jeugdzorg waarvoor we sinds 1 januari 2015 als gemeente verantwoordelijk zijn. Van de duizend aanvragen hebben er slechts een handvol geleid tot een bezwaarschrift. Het kan natuurlijk altijd beter maar in meer dan 99% van de situaties gaat het dus nu al goed.

Wat was het dieptepunt van het afgelopen jaar?
Het besluit van GroenLinks om de stekker uit de meest linkse coalitie ooit te trekken. Ik denk dat ook zij achteraf moeten concluderen dat ze daar links en progressief Breda zeker geen goed mee hebben gedaan. Maar ondanks dat de combinatie van de huidige coalitiepartijen VVD, D66, SP en PvdA misschien wat minder voor de hand ligt, zijn we blij wederom ons sociale stempel op het beleid te kunnen drukken. Daarnaast hebben we ondanks dat de koers wat naar rechts is bijgesteld als coalitie de gezamenlijke ambitie Breda verder vooruit te helpen.

Wat kan de partij het komende jaar beter doen?
"A little less conversation a little more action, please!" om het maar eens in het goed Nederlands te zeggen. Wanneer je als partij groeit en mee bestuurt, ben je blijkbaar ook steeds meer tijd kwijt aan overleg. Nou kan je een SP'er niet erger straffen dan hem op te sluiten in muffe vergaderzaaltjes met slappe koffie. Als partij staan we nu al vrijwel wekelijks  op straat maar als het aan mij ligt sluiten we ons daar als fractie nog meer bij aan. Weg uit dat stadhuis en meer onder de mensen. Daar hoor je wat er leeft en aan dat contact met inwoners en organisaties hebben we ons succes te danken.

Op welk dossier/onderwerp komt de focus te liggen? (en ja, dan mag er slechts één gekozen worden)
Wederom de decentralisaties. Het afgelopen jaar stond vooral in het teken van de nieuwe taken als gemeente over te nemen van de rijksoverheid. Het komend jaar zal voornamelijk draaien om het anders vormgeven van die taken. Dat is enerzijds nodig omdat we ervan overtuigd zijn dat we het als Breda beter kunnen. Anderzijds is het ook noodzakelijk om de bezuinigingen vanuit Den Haag op te kunnen vangen. Ook in 2016 moet iedere inwoner de zorg en ondersteuning krijgen waar hij of zij recht op heeft!