Matwé Middelkoop in actie tijdens Breda Future 2013. foto Christiaan Hol
Matwé Middelkoop in actie tijdens Breda Future 2013. foto Christiaan Hol

Sportgala 2016: Matwé Middelkoop, de man die Federer versloeg

Sport

BREDA - In aanloop naar Het Sportgala van Breda dat op 29 januari gehouden wordt, interviewt BredaVandaag een aantal genomineerden die kans maken op de titel sportman, sportvrouw, talent of sportploeg van het jaar. Deze week Matwé Middelkoop, genomineerd voor sportman van het jaar.

Allereerst gefeliciteerd met je nominatie. Was je verrast toen je gebeld werd?
“Ik was er eerlijk gezegd niet zo mee bezig. Je weet dat het elk jaar wordt gehouden, maar als je bezig bent met topsport gaat er wel eens iets langs je heen. Een hele aardige mevrouw vertelde het en dat was een leuke verrassing. Nu ik weet dat ik kans maak wil ik ook graag winnen. Ik ben één keer eerder genomineerd, maar toen won ik de individuele prijs niet. Wel was ik onderdeel van de sportploeg van het jaar toen, BLTV. Ik heb gezien dat ik samen met Pieter Braun (atletiek) en Ron Meyer (judo) ben genomineerd. Dat zijn niet de minste namen. Die mannen gaan als het mee zit allebei naar de Olympische Spelen. Ik denk dat ik leuke tafelvulling wordt bij het gala, haha.”

Wat is voor jou het hoogtepunt van het afgelopen jaar?
“Dat zijn eigenlijk twee dingen. Het mooiste moment van 2015 was zonder enige twijfel de winst op Rodger Federer in het dubbelspel tijdens de Davis Cup. Dat is iets wat je voor de rest van je leven bijblijft. Kippenvel. Daarnaast ben ik ontzettend blij dat ik dit jaar besloten heb om alles op het dubbelspel te gooien. In het afgelopen jaar zijn ik en mijn partner Wesley Koolhof van plek 300 naar 66 en 67 gestegen op de wereldranglijst. Dat is een ongelooflijke stijging.”

Wat zijn de doelen die je jezelf hebt gesteld voor het komende jaar?
“We willen consequent in de top 50 staan in het dubbelspel. Dat heeft zo veel voordelen. We spelen nu al veel toernooien op het hoogste niveau, maar het is nooit helemaal zeker of je mee mag doen. Als we nog een paar plekken stijgen wel. In januari bijvoorbeeld is het bijna zeker dat we de Australian Open spelen, maar honderd procent zekerheid heb je nog niet.. Die onzekerheid willen we wegnemen door ons te nestelen in de top.”

Sporters zijn drug bezet. Ben je er bij de 29e januari in het Chassé Theather?
“Ik hoop eerlijk gezegd dat, mocht ik winnen, ik de prijs niet zelf op kan halen. Dat zou namelijk betekenen dat ik het goed gaat op de Australian Open en we de tweede week hebben gehaald. Mocht dat niet lukken zal ik er zeker zijn!”