Caspar Rutten (CDA) bij de installatie van het college van Breda'97, CDA, GroenLinks, PvdA en SP op 15 mei 2014.
Caspar Rutten (CDA) bij de installatie van het college van Breda'97, CDA, GroenLinks, PvdA en SP op 15 mei 2014. Peter Visser

Recesreflectie Breda'97: 'We gaan meer onze eigen weg bewandelen'

Politiek

Het einde van het jaar nadert met rasse schreden. Die laatste weken van het jaar zijn bij uitstek geschikt voor het opmaken van de balans en het overdenken van het voorbije jaar. Dat is dan ook wat BredaVandaag vraagt aan de fractievoorzitters van de Bredase politieke partijen. Hoe kijken zij naar het roerige jaar dat achter hen ligt? Vandaag: Dick Vuijk van Breda'97

Wat was het hoogtepunt van het afgelopen jaar?
In het afgelopen jaar zien we eigenlijk twee hoogtepunten, maar die zijn en blijven wel heel erg aan elkaar verwant. Voor ons was het eerste dat de voorjaarsnota werd aangenomen, die kreeg slechts wat verweer met een 'losse flodder' vanuit de VVD. Het vervolg daarvan kwam in het aannemen van de begroting, die ondanks een ander politiek gesternte nog 95 procent van 'onze' uitgangstpunten kende. 

Wat was het dieptepunt van het afgelopen jaar?
Die zit voor ons minder in het optreden van Yves de Boer, maar meer in het loslaten van de eerdere coalitie zoals SP en PvdA hebben gedaan. Een kuchje was voldoende om de boel te laten knappen. Oké, politiek is soms ondoorgrondelijk. Maar voor het vertrouwen - waar we allemaal zo mee bezig zijn - moet je soms wel ballen hebben!

Wat kan de partij het komende jaar beter doen?
Wat beter moet is dat we weer gaan trachten om onze eigen weg en richting te bewandelen, anders dan alleen maar reageren op raadsvoorstellen. Gezien de getalsverhoudingen heeft dat toch geen zin. Bovendien gaat het er niet om om Breda'97 in de pers te krijgen, maar om de stad en haar dorpen te bedienen zoals dat van Breda'97 verwacht wordt.

Op welk dossier/onderwerp komt de focus te liggen? (en ja, dan mag er slechts één gekozen worden)
Dat is onmogelijk, één dossier met focus mag u niet van ons verwachten. Breda'97 is namelijk geen one-issue partij! Op deze manier houden we onze handen vrij kom kansen te benutten, maar vooral om de hectische wereld waarin we leven verstandig te beoordelen naar de maat van de stad en haar dorpen.