Afbeelding

Warmste Kerstmis ooit in Breda; december warmer dan warmste maart

Weer

BREDA - Geen witte Kerst dit jaar, zoveel was al een tijdje duidelijk. Toch kan de Kerst van 2015 de recordboeken in. Zo kort na middernacht is meteen een nieuw temperatuurrecord gezet voor tweede kerstdag, 26 december. Het was in Woensdrecht al of beter gezegd nog 14,1 graden, meldt weerman Nico Koevoets. Het oude record was 12,9 graden uit 1974 in Eindhoven en Volkel gemeten.

Het was zo al snel de warmste tweede kerstdag ooit in Brabant. Die 14,1 graden was ook de hoogste Brabantse temperatuur op eerste kerstdag, maar net niet voldoende voor ook daar een record. Dat blijft 14,5 graden van 25 december 1997, eveneens in Woensdrecht gemeten. "Voor Breda zijn zowel eerste als tweede kerstdag de warmste ooit. Het oude record stond op 13,2 graden, gemeten 25 december 1997. Vannacht stond de thermometer in Breda zowel voor en na middernacht op 14,0 graden", leest Koevoets.

Een terrasje pikken?
Tweede kerstdag overdag kan het kwik weleens de grens van 15 graden passeren. De zon schijnt regelmatig tussen de wolken door en het blijft droog. De zuidenwind is gemiddeld matig met 3 of 4 Beaufort. Het zou vanmiddag zomaar kunnen, op het terras op de Grote Markt een drankje nuttigen. We schrijven tweede kerstdag 2015. "December 2015 is overigens zo warm, dat het met afstand warmer is dan de warmste maartmaand ooit! Heel bizar", aldus weerman Nico Koevoets.