Niels Paans

Bredase bollenbakker over AD-test: ‘Ze zoeken het maar uit’

BREDA - De jaarlijkse oliebollentest van het Algemeen Dagblad is de schrik of de zegen voor professioneel oliebol bakkend Nederland. De oliebollenkraam van Rosita Denies aan de Doctor Struyckenplein in Breda kreeg een 5,5. Niet goed, niet slecht. Of zoals Denies het verwoordt: “Het AD zoekt het maar uit met hun test.”


Het dagblad keurt elk jaar vlak voor de jaarwisseling verschillende oliebollenkramen in heel Nederland. De jury, die dit jaar bestond uit veertig testers, haalt de bollen op bij de kramen om ze vervolgens naar een laboratorium te brengen. Daar worden ze geproefd en nader onderzocht op bijvoorbeeld het vetpercentage.

De juryleden van de test beoordeelde de bollen van Rosita als volgt: “Het knapperig krijgen van de korst blijkt voor veel bakkers een niet te nemen hindernis. Jammer, want daar valt zoveel winst te behalen. Ook hier is taai het struikelblok. Weer erg veel smaakjes.”

De kraam van Rosita eindigde hierdoor met een 5,5 op de 139e plek. In totaal gingen de testers langs bij 150 kramen, die van Denies was de enige in Breda. “Het AD zoekt het maar uit met hun test,” zo laat de eigenaresse weten. “Ik sta voor de volle 200% achter mijn bollen en zit er daarom niet zo mee. Ook de klanten vinden het lekker en daarom verwachten we op oudjaarsdag gewoon weer een mooie lange rij voor onze kraam.”

Het vetpercentage van Hollandse Gebakkraam Denies is uitgekomen op 7,9%. “En dat vind ik prima. De oliebollen mogen maximaal veertien procent vet bevatten. Nu worden we met een 5,5 beoordeeld omdat ze niet knapperig zijn en teveel smaakjes hebben. Dat vind ik overdreven.”

Denies vervolgt: “Daarnaast is voor iedereen de smaak anders. Daarbij kun je kijken naar wat soort producten je gebruikt. Wij doen hier alles ambachtelijk. Van appels schillen tot aan beslag maken. En dat wordt door de klanten gewaardeerd,” aldus de eigenaresse.

Bakkerij Voskamp uit Spijkenisse werd dit jaar de nummer 1 in de Oliebollentest. Het Algemeen Dagblad gaf deze bollen een tien. “Een top bol. Jaar na jaar weer bij de top. Grote klasse,” zo luidt het commentaar. Gebakkraam De Parel uit Venlo eindigde als laatste in het klassement. “Neem een spons en snijd daar platte plakken van, 6 minuten frituren en je hebt de oliebollen van Parel. Let op: niet gebruiken als vetbol voor de vogels. Dat zou dierenmishandeling zijn,” zo luidt de kritiek.

De gehele uitslag van de AD Oliebollentest 2015 kun je vinden door hier te klikken.

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief