Afbeelding
Ilse Wolf

Eigenaar Los Toros op avond brand: 'Het heeft geen zin. Het is helemaal weg'

Economie brand

BREDA - Ramy Hormis dineerde in een restaurant in Arnhem toen iemand hem vertelde dat zijn eigen restaurant Los Toros aan het afbranden was. Toen Hormis aan mede-eigenaar Rony Shamon vroeg of hij naar Breda moest komen, kreeg hij te horen: “Het heeft geen zin. Het is helemaal weg. Wat ga je doen?”

Los Toros was inderdaad niet meer te redden. Hormis: “Ik had echt een brok in mijn keel. We hebben zo’n drie jaar hard gewerkt aan het restaurant. De laatste jaren voor de overname liep het restaurant minder goed. Nadat wij het restaurant in 2012 overnamen, kwamen steeds meer klanten terug en het laatste half jaar liep het als een trein.”

Die trein kwam treurig genoeg met een sneltreinvaart tot stilstand. De brand ruïneerde het Argentijnse restaurant op 19 november 2015 dusdanig dat het niet meer te herstellen is. Hormis heeft geen idee hoe de brand heeft kunnen ontstaan, aangezien het restaurant naar eigen zeggen aan alle eisen voldeed. “Hoe kan zoiets ontstaan als je alles hebt gedaan?”

“Ik kreeg nog een bericht van een klant over hoe gezellig het was”
Voor de eigenaar was het moment waarop hij te horen kreeg dat Los Toros in brand stond heel vreemd. “Om half tien kreeg ik nog een bericht van een klant die zijn laatste drankje opdronk over hoe gezellig het was en hoe goed het eten was. Een kwartier later hoorde ik over de brand. Ik kon het bijna niet geloven. Los Toros zat in een oud pand, helemaal van hout. Het ging dus heel snel. ”

De eigenaren besloten de volgende ochtend samen te bekijken wat er van het restaurant over was gebleven. “Het pand was helemaal weg en er hing rook”, vertelt Hormis. De twee heren betraden het pand, maar ze werden al snel door de politie naar buiten gestuurd. Alle verdiepingen waren op de eerste verdieping geland na de instorting met als gevolg dat het plafond van het op de begane grond gelegen restaurant ook scheef hing. Er moest rekening gehouden worden met instortingsgevaar.

Diezelfde dag moest de brandweer nog drie keer komen om te blussen want de brand ging steeds weer aan. Hormis: “En toen we achter bij de schuur gingen kijken hoe het eruit zag, roken we gas. Iemand van Enexis kwam langs om een meting te doen en toen bleek dat er een luchtbel van gas hing. De hoofdkraan van het gas was niet dichtgedraaid.” Zodoende sloot de brandweer de straat wederom af om werkzaamheden te verrichten bij Los Toros.

“We willen sterker terugkomen”
Nu, rond de jaarwisseling, vond de brand anderhalve maand geleden plaats. “Het is nog steeds moeilijk”, zegt Hormis. “Normaal stond ik elk weekend en doordeweeks afwisselend met Rony in het restaurant. Nu is dat niet meer zo.”

De afgelopen maand stond vooral in het teken van telefoneren. “We zijn constant aan het bellen. Bijvoorbeeld met de eigenaar van het pand om te bekijken of die al iets heeft gehoord van de verzekering. We hebben tot en met vorige week allerlei vragen van de verzekering moeten beantwoorden en we hopen in januari meer te weten over de oorzaak van de brand en over of we door kunnen met het restaurant. ”

Hormis wil zo snel mogelijk aan de heropbouw beginnen. “Het pand is niet meer te redden. Dat zal opnieuw gebouwd moeten worden. Ik hoop voor de kerst van 2016 te starten. We willen sterker terugkomen dan we waren.”