Foto Wijnand Nijs
Foto Wijnand Nijs

Oud en Nieuw, de enorme calorieënbom

BREDA - De kerst en daarbij behorende eetpartijen zijn pas net voorbij, of het volgende feest kan weer beginnen: Oud en Nieuw. Tijdens de wisseling van het jaar worden ook de nodige calorieën genuttigd, in de vorm van oliebollen, appelbeignets en champagne. Maar wat levert zo’n bol je nu op aan calorieën en wat moet je ervoor doen om het kwijt te raken?

Door Merel Knoth


Het is nou eenmaal oudjaar en dat moet goed gevierd worden. Vanaf het nieuwe jaar starten de goede voornemens. Veelvoorkomende voornemens zijn sporten en gezonder eten. Wat moet er eigenlijk gebeuren om de oliebol te verbranden? En het glas champagne?

Een oliebol zonder krenten en zonder poedersuiker, bevat ongeveer 135 kcal. Door er poedersuiker overheen te strooien, stijgen de kilocalorieën naar 165. Voorkeur voor oliebollen met krenten? Dan komt het aantal algauw op 167 kcal. Een glaasje champagne bevat ongeveer 87 kcal. Wijn valt tussen de 67 en 96 kcal (rode wijn bevat meer kcal. dan witte wijn), en bier ongeveer 110 kcal.

Om een oliebol (zonder poedersuiker) eraf te sporten, wordt geadviseerd om een halfuur te schaatsen, drie kwartier te zwemmen of 14 minuten te hardlopen. Een biertje eraf sporten vergt 11 minuten hardlopen, een glas champagne 9 minuten en een wijntje 7 minuten.

Een gemiddelde avondmaaltijd bestaat uit ongeveer 700 kcal. Tel daar 3 oliebollen met poedersuiker en 3 glazen champagne bij op en je zit al gauw aan 1462 kcal. Dit staat weer gelijk aan twee uur hardlopen.

Hierbij nog een aantal tips om de calorieën te verminderen:
- Laat de auto staan en wandel naar de gebakkraam.
- Drink prosecco in plaats van champagne. Een glas prosecco bevat namelijk 18 kcal. minder dan champagne.
- Wees zuinig met de poedersuiker.
- Doe mee aan de nieuwjaarsduik en zwem de oliebollen eraf. Neem van tevoren een goede lange aanloop naar het water.

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief