De nieuwjaarsreceptie van de gemeente Breda, zondag 3 januari 2016.
De nieuwjaarsreceptie van de gemeente Breda, zondag 3 januari 2016. Wijnand Nijs

Burgemeester Depla: ‘Herwonnen zelfvertrouwen in de stad'

Algemeen

BREDA - Breda staat aan een vooravond van een periode waarin veel veranderingen zichtbaar worden in de stad. Daarbij stond burgemeester Paul Depla stil in zijn nieuwjaarstoespraak in de Grote Kerk, zondagmiddag.

Bekijk foto's van de Nieuwjaarsreceptie.

Tijdens de drukbezochte nieuwjaarsreceptie signaleerde Depla de komende veranderingen én de kracht van de stad.  “Volgens Brabant kennis hebben Steden de toekomst. Dat geldt zeker voor Breda. Kijk naar de bedrijvigheid of huizenmarkt. Er is duidelijk sprake herwonnen zelfvertrouwen. Breepark krijgt vorm. We krijgen een nieuwe Rechtbank en ziekenhuis. De Gasthuijspoort en het 5 sterren hotel Nassau geven het centrum extra glans.” Daarnaast moet het nieuwe Bredase museum vorm krijgen en wacht Breda de opening van het nieuwe station, in het najaar van dit jaar.

Ondanks positieve trends, zoals bij de aanpak van woninginbraken, refereerde hij ook aan de lastige situatie voor  medewerkers van V&D of Rabobank, die hun baan geschrapt zagen door reorganisatie en faillissement.

Depla refereerde aan de invloed van de georganiseerde misdaad op de samenleving, met een groot aantal overvallen en bruut geweld. “Ondanks alle inzet liet het veelkoppig monster van de georganiseerde criminaliteit zich te vaak horen. Afgelopen dagen nog was Breda landelijk nieuws. Ik wil Breda bovenaan lijstjes. Maar niet bovenaan op de Nederlandse moordlijst. De brute georganiseerde criminaliteit baart zorgen.”

Breda blijft ook niet vrij van wat er in de rest van de wereld gebeurt, zoals de de groeiende stroom vluchtelingen en de dreiging van terreur. “Internationale uitdagingen die ons lokaal voor nieuwe uitdagingen stellen. We slagen alleen als we die gemeenschappelijk aanpakken. Als we tegenstellingen blijven overbruggen.”  En, zo vervolgde hij: “De huidige tijd vergt misschien wel meer dan ooit de gave om het eigen gelijk wat te relativeren. De bereidheid om ook vanuit het perspectief van de ander naar de wereld te willen kijken.”

Daarnaast stond Depla stil bij de rol van de mantelzorgers uit Breda, die speciaal uitgenodigd waren. “Door het jaar zet u zich in voor uw naasten die zorg nodig hebben. Dat doet u vaak uit uw hart. Maar dat betekent niet dat het daarmee vanzelfsprekend is. Of dat het altijd gemakkelijk is. Maar u doet dat wel. Vaak vele uren in de week. Week in week uit. U geeft het begrip ‘zorg voor elkaar’ echt inhoud.”