Het stationsgebied op 27 mei 2015.
Het stationsgebied op 27 mei 2015. NINE The Netherlands Breda/gemeente Breda

‘Via Breda prima plek juridische faculteit Universiteit Tilburg’

Algemeen

BREDA - Via Breda, met het belastingkantoor en de nieuwe rechtbank, biedt Breda veel nieuwe kansen. De opening van De Van Gogh Terminal dit jaar kan dat aanjagen, denkt burgemeester Paul Depla. Hij ziet het stationsgebied als een ideale plek voor de juridische faculteit van de Universiteit van Tilburg.

Lees ook: 'Juridische faculteit zit prima in Tilburg'

Dat zei burgemeester Paul Depla zondagavond in zijn nieuwsjaarstoespraak in de Grote Kerk. “Via Breda heft daarnaast de klassieke scheiding tussen Belcrum en binnenstad op. Belcrum ontwikkelt zich als de broedplaats die voor iedere stad zo belangrijk is.  Als plek waar nieuwe initiatieven de ruimte krijgen. Het is pas het begin. Want als dromen zien we in het verlengde van Via Breda de kansen van de Mark. Het haveneiland en wellicht het CSM-terrein.”

Via Breda brengt ook de regio en de stad dichter bij elkaar, schetste Depla. Het gebied maakt van Breda de Vlaamse Poort. “Met kansen voor het toerisme. Maar ook als vestigingsplaats van internationale bedrijven wordt Breda aantrekkelijker. Het  komende jaar moeten deze kansen benutten. We zullen Breda actief naar buiten moeten brengen.”

Volgens Depla moet Breda niet alleen de banden met Den Bosch en Den Haag aanhalen, maar ook met Vlaanderen. “Bijvoorbeeld met de stad Antwerpen. Laten we Serious Request gebruiken om Studio Brussel en zijn luisteraars te binden aan dit bijzondere evenement. Zodat mensen ervaren dat Vlaanderen en Nederland worden verbonden via Breda.”

Om de kansen te benutten die de ontwikkelingen bieden, moet wel hard gewerkt worden. “Hoe goed de uitgangspositie van Breda ook is, het komt niet vanzelfsprekend goed. Het vergt bloed, zweet en tranen om successen te boeken.”