Afbeelding

Hollandsch Koffiehuis noodgedwongen vier weken dicht: ‘Zwaar klote’

Algemeen

BREDA - “Zwaar k-l-o-t-e. Dan zeg ik het nog netjes. Maar het is niet anders.” Zo omschrijft John Bogers, exploitant van café het Hollandsch Koffiehuis aan de Haagweg, de maatregel van de gemeente Breda rondom de sluiting van zijn café. Het Hollandsch Koffiehuis wordt gedurende vier weken gesloten en moet tot 1 april 2016 twee uur voor aanvang van een thuiswedstrijd van NAC tot vier uur na afloop van een thuiswedstrijd gesloten zijn. Daarnaast mag er nu geen alcohol geschonken worden.

Bogers heeft al bezwaar aangetekend. Niet tegen de sluiting van vier weken, maar tegen de sluiting tijdens bepaalde uren tot 1 april 2016. “Dat zijn toch vier thuiswedstrijden. Dan moet ik om zes uur sluiten en mag ik niet meer open tot zes uur de volgende ochtend. Die NAC-supporters zoeken toch een honk waar ze voor de wedstrijd wat willen drinken, tijdens de wedstrijd - vooral de jongens met een stadionverbod - de wedstrijd op een scherm kunnen zien en na de wedstrijd ook nog wat kunnen drinken.”

De exploitant weet niet wanneer hij iets van het aangetekende bezwaar hoort. “Ik zal mijn advocaat morgen wel weer eens bellen.” Of Bogers de maatregel begrijpt? “Aan de ene kant wel. Aan de andere kant niet. Kijk, er is best wel overlast want die NAC-supporters zijn natuurlijk altijd luidruchtig en duidelijk aanwezig. Aan de andere kant: het is één keer in de twee weken dat NAC een thuiswedstrijd speelt. Dan staan er soms twintig, dertig, veertig mensen buiten voor mijn café.”

Bogers zegt er alles aan te doen om overlast te voorkomen. “Als mensen vuurwerk afsteken en ik zeg van tevoren dat ze dat niet moeten doen en ze doen het toch, kan ik daar ook niks meer aan doen natuurlijk. En ik kan er ook niks aan doen als mensen hun auto dubbel parkeren of als er een bus komt met Spartafans die gezellig een biertje met NAC-supporters willen drinken en die bus staat half op de weg. Ik ben geen verkeersagent natuurlijk.”

De uitbater stelt dat hij verantwoordelijk wordt gehouden voor zaken waar hij niks aan kan doen. “Kijk als er glas buiten komt dat uit mijn café komt, dan moeten we daar beter tegen optreden. Maar als er bijvoorbeeld glas buiten ligt met Poolse reclame erop, sorry maar dat komt niet uit mijn café. Maar dat wordt allemaal op mijn bordje geveegd.”

De gemeente stelt dat de verantwoordelijkheid bij Bogers ligt. "De buurt ervaart in toenemende mate overlast van de inrichting", laat een woordvoerder weten.  De overlast leidde op 28 september tot een nieuwe waarschuwing. "Na (geconstateerde) overtredingen op 23 oktober 2015 en 27 november 2015 is de burgemeester overgegaan tot verdergaande maatregelen. De Drank en Horecavergunning van het Hollandsch Koffiehuis wordt voor de periode van vier weken geschorst, vanaf 12 januari 2016."

NAC mengt zich niet in deze discussie, laat de woordvoerder van de club desgevraagd weten. “Er zijn meer cafés waar NAC supporters komen. Deze sluiting heeft feitelijk weinig met NAC te maken. NAC heeft hier geen zeggenschap over en geen inmenging in.”