Life & Garden Breda dicht
Life & Garden Breda dicht Perry Roovers / SQ Vision

'Veranderend koopgedrag aanleiding faillissement Life & Garden Breda'

Economie

BREDA - Life & Garden Breda is dinsdag failliet verklaard. Het tuincentrum aan de rand van de Woonboulevard XXL besloot na nieuwjaar niet meer open te gaan. De vestiging opende een kleine twee jaar geleden als opvolger van Tuincentrum Overvecht.

Het personeel is volgens eigenaar Freek Schalk tot het laatste moment uitbetaald. Het gaat om zeventien medewerkers en nog eens negen oproepkrachten. Twee van de vaste mensen hebben al een nieuwe baan, volgens Schalk. Voor enkele anderen ziet hij mogelijkheden in Etten-Leur.

De ondernemer wijst klanten door naar zijn vestiging van Life & Garden in Etten-Leur, die wel gewoon geopend blijft. Daar kunnen ook klanten van de Bredase vestiging terecht. “Wij hebben daar een zaak met een goede naam en verwelkomen daar ook Bredase klanten met vragen over producten of garantie.”

Schalk vroeg zelf het faillissement aan. Hij is met de vestiging in Etten-Leur de voornaamste schuldeiser. Volgens hem zijn er meerdere oorzaken. “Allereerst is duidelijk, als je de omzet niet haalt, lukt het niet. Daarnaast zijn de lasten aan de hoge kant, al horen die bij een locatie met veel traffic. Wij zijn er in die twee jaar achter gekomen dat traffic niet alles is.”  

Volgens de eigenaar duurde het daarnaast lang om voet aan de grond te krijgen met de core business van het bedrijf. “En die tijd wordt je niet gegund. Dat heeft te maken met het verzorgingsgebied, dat enorm is, en met het veranderend koopgedrag van de consument.”

Dierenspeciaalzaak Dino, eveneens gevestigd in het pand, staat los van Life & Garden. Dat bedrijf is ook gewoon geopend.