Afbeelding
Route42

Tien Dakartrucks racen met Bredase anti-klapband sensor

Economie

BREDA - Waar andere bedrijven jaren over doen, kreeg het Bredase Route42 in een paar maanden voor elkaar: leverancier worden aan hét rallysport evenement Dakar. Tien trucks rijden deze editie met een sensor van het bedrijf. “Daarmee meten ze de bandenspanning en de temperatuur.”

Die gegevens zijn van levensbelang voor de deelnemende trucks. “Want als de temperatuur van het loopvlak hoger wordt dan 100 tot 120 graden, dan weet je dat je een klapband gaat krijgen”, vertelt Max Zillinger. En een klapband betekent tijdverlies, of erger. Hetzelfde geldt voor de bandenspanning.

“De bijrijder kan tijdens de race op een scherm in de cabine zien hoe de verschillende banden het doen”, aldus Zillinger. Op die manier kunnen de teams ingrijpen. “Je ziet in de dagverslagen van de teams dat dit gebeurt. ‘Zag temperatuur oplopen, klapband voorkomen’, lees je dan. Dat is leuk.”

Route42 ontwikkelde een speciale toepassing voor Dakar, afgeleid van wat het bedrijf aan de transportsector biedt. “Dan wil je niet dat de chauffeur op een schermpje gaat kijken tijdens het rijden, dat is veel te gevaarlijk”, weet de marketingmanager. “Bij een gevaarlijk hoge temperatuur hoort de chauffeur een signaal en kan hij zijn truck aan de kant zetten om de analyse te maken.”

Aan de fleetmanager de taak de bandenspanning uit te lezen. “Die kan wanneer nodig een chauffeur tijdens zijn verplichte pauze attenderen op een teruggelopen bandenspanning.” Dat laatste is bedrijfsmatig van belang. “Naast dat het veiliger is en klapbanden kunnen worden voorkomen, kan er tussen de 0,5% en 2% aan brandstofbesparing worden bereikt. Dat is de moeite, als je weet dat brandstof na personeelskosten de grootste kostenpost is.”

Het zijn sowieso mooie tijden voor het bedrijf, dat pas in maart 2015 het licht zag. “We begonnen met drie man bij de Incubator van Starterslift aan de Oranjeboomstraat en nu zitten we met elf man aan het Weidehek”, aldus Zillinger. En na Dakar wacht de volgende grote klus. 500 trucks die via TVM verzekerd zijn krijgen het systeem van Route 42 geïnstalleerd.