Logo bredavandaag.nl
John Jansen in de documentaire over hem.
John Jansen in de documentaire over hem. (Foto: YouTube Karmic Pro Media)

Documentaire Bredase ex-crimineel John Jansen

BREDA - De Bredase ex-crimineel John Jansen heeft een indrukwekkend Curriculum Vitae als het gaat om zijn levenservaringen. Zo was hij lid van de Juliët bende die in de jaren negentig terecht stond voor hasjhandel en ontvoering van vooral criminelen. Daarnaast won hij nadat hij uit de gevangenis kwam 2,5 miljoen euro dankzij deelname aan de Staatsloterij. Karmic Pro Media volgde Jansen zes maanden en maakte de documentaire 'John Jansen, een man met een eigen visie op het leven'.


In de documentaire die in april in première gaat, vertelt Jansen zijn verhaal aan regisseur Jay Oliveira. Jansen tegen Oliveira: "Kijk, de regels in dit land worden gemaakt door de rijken voor de rijken. Doordat er veel mensen in armoede leven, kiezen er een paar om wetten te overtreden". Over zichzelf zegt hij: "Ik zat in de hasjhandel, ik heb bankovervallen gepleegd, maar ik heb grenzen. Ik heb nooit iemand vermoord of verminkt."

Waarom Oliveira een documentaire over de ex-crimineel wilde maken? "Een bankovervaller die uit de gevangenis komt, de loterij wint en een deel van het geld aan de armen geeft. Dat is een verhaal waard toch?" Oliveira checkte alles wat Jansen hem vertelde. Ook of Jansen daadwerkelijk de loterij won. "We dachten dat het misschien een constructie was. Maar zijn geld is na de winst eerst in beslag genomen en alles is gecontroleerd door de Belastingdienst."

De documentaire is al genomineerd voor een prijs op het Downtown Film Festival in Los Angeles. Het is even afwachten of hij daadwerkelijk gedraaid zal worden, want een voorwaarde van het festival is de aanwezigheid van Jansen en Jansen komt met zijn strafblad de Verenigde Staten niet in. Oliveira probeert er nu voor te zorgen dat hij als woordvoerder voor Jansen mag gaan zodat de documentaire toch gedraaid kan worden.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief